Најновије

ТРЕСУ СЕ СТУБОВИ ПРАВОСЛАВЉА, СРБИ У СТРАХУ ПРАТЕ ШТА СЕ ДЕШАВА! Васељенска патријаршија шаље епископе у Украјину да...

Великодостојници Руске православне цркве бесни на васељенског патријарха Вартоломеја

Патријарси Вартоломеј и Кирил (Фото: Јутјуб)

Грчки црквени медији саопштавају се да је у оквиру припреме поводом донете одлуке око додељивања аутокефалности Православној Цркви у Украјини, Васељенска Патријаршија именовала своје Егзархе у Кијеву, Високопреосвећеног Архиепископа памфилијског г. г. Даниила, из Америке и Преосвећеног Епископа едмонтонског, г.г. Илариона, из Канаде, који обојица служе украјинским православцима у овим државама, а под јурисдикцијом Васељенске Патријаршије.

Генерални секретар Светог и Свештеног Синода Васељенске Патријаршије објавио је 7. септембра 2018. године да је у оквиру припрема за додељивање аутокефалности Православној Цркви у Украјини, Васељенска Патријаршија именовала за своје Егзархе у Кијеву Његово Високопреосвештенство Архиепископа Даниила памфилијског из Сједињених Држава и Његово Преосвештенство Епископа Илариона едмонтонског из Канада, који обојица служе верницима Украјинске Православне Цркве у својим земљама под Васељенском Патријаршијом.

Да подсетимо, руски патријарх Кирил је посетио васељенског патријарха Вартоломеја у Цариграду (Истанбулу) где је седиште Васељенске патријаршије. Сусрет је протекао у напетој атмосфери и анимозитету између представника две најважније цркве у Православљу. Све је помно пратила и Српска православна црква у којој постоји забринутост поводом питања додељивања аутокефалије Украјинцима. СПЦ има проблем са непризнатом Македонском црквом и Мирашовом ЦПЦ. Зато је и присутна бојазан да би доделом аутокефалности Украјинској православној цркви – Кијевске патријаршије, био начињен преседан, којим би се отворила Пандорина кутија па би на дневни ред дошле и горе споменуте квази цркве у Црној Гори и Македонији.

Лазански брутално о КФОРУ. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: vidovdan.org, Правда

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вартоломеј одбија да попије “сумњиво” руско пиће понуђено од патријарха Кирила

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА