Најновије

СВЕТ ЈЕ У ШОКУ, А МНОГИ СУ ЗАБРИНУТИ ЗА СВОЈЕ ЗДРАВЉЕ: Да ли кафа може да узрокује рак? (ВИДЕО)

Карцином је комплексно обољење и углавном није могуће утврдити шта је главни узрок појаве малигних ћелија, али појавила се сумња да испијањем кафе ризикујемо да оболимо од рака.

Илустрација (Фото: pixabay)

Нека истраживања су доказала да кафа смањује ризик од карцинома, док су раније студије указивале да људи који пију кафу и пуше цигарете имају већи ризик од ове болести. Међутим, доказано је да печена кафа садржи једињење акриламид које се сматра за канцерогену супстанцу, а нека истраживања доказују да ова материја узрокује карцином код животиња. Кафа не садржи акриламид све док не прође процес печења, па се зато препоручује да конзумирате кафе које су мање или средње печене, док су оне које се пеку на високим температурама ризичне по здравље.

Канцерогени акриламид налази се још и у цигаретама, заступљен је у индустријама за производњу папира, пластике и боја и у храни која се припрема на високим температурама (помфрит, тост хлеб, чипс). Стручњаци апелују да је претеривање у конзумирању кафе ризично по здравље, а безбедна доза је 400 мг кофеина, односно до 4 шољице куване кафе дневно.

ОВДЕ прочитајте пар савета како да ојачате организам током јесени.

Извор: Лепа и срећна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА