Најновије

„МИНИ-РАЗГРАНИЧЕЊЕ“ НА КОСМЕТУ: Из Грачанице у Косово Поље

Одборници СО Грачаница изгласали су предлог одлуке о међусобном уређењу катастарских линија између општина Грачаница и Косово Поље.

Косово (Фото: Јутјуб)

Овим предлогом предвиђено је да се део територије Општине Грачаница, око 15 хектара, а који се налази у катастарским зонама Преоце и Угљаре, преда Општини Косово Поље. Коначну реч о овој одлуци ће у наредних месец дана дати Косовска катастарска агенција. С обзиром да предлагач ове одлуке, градоначелник Грачанице Срђан Поповић није присуствовао седници, одборници су образложење добили од директора Одељења за катастар Небојше Судимца. Судимац објашњава да је општина Грачаница састављена из три катастарске зоне, односно делова територија општина Приштина, Косово Поље и Липљан.

- Реконструкција катастра је значила да се све те парцеле пребаце у катастарску зону Грачаница, односно Преоце или Угљаре. Међутим, она је била непотпуна, па су парцеле које нису пребачене остале под општинама Косово Поље, а неке и у општини Липљан. Тако да смо дошли до апсурда где имате једну хомогену целину која, на основу тренутног стања, припада Липљану, Косову Пољу… У њима су лица која нису становници општине Грачаница већ су становници општине Косово Поље. Имамо ситуацију да техничко-санитарну сагласност за неки бизнис даје Општина Грачаница, а да се парцела налази у Косову Пољу. Имамо низ нелогичности које су становништву тих делова отежавале административне послове - каже.

Уколико спорни делови територије буду додељени Косову Пољу, Општина Грачаница ће изгубити око 25 хиљада евра новца пореских обвезника на годишњем нивоу и још по 70 евра које квартално исплаћује 17 регистрованих привредника који имају приватни бизнис.

- То није велики губитак за Општину. Фокус је у ствари на добитку грађана, а не на губитку Општине – каже Судимац.

Додатна објашњења затражила је одборница Самосталне либерална странке у СО Грачаница Милена Здравковић.

- Ни ми, као поједници који смо део ове структуре, а ни људи који живе у овој општини и који имају пуно право да знају много више о овом питању, нисмо довољно обавештени. На сајту Општине имамо свакодневна обавештења о свему, имали смо јавне дебате за формирање буџета, то јесте битно питање, али сматрам да је ово много битније. Треба да се организују јавне дебате и на ову тему јер треба да се види пројекција овог проблема и овог питања за 5 или 10 година и шта нас може снаћи уколико Катастарска агенција одобри ово - навела је.

Иако је само дан раније председник Прогресивно демократске странке Ненад Рашић критиковао овај предлог наводећи да је у питању “пљачка и апсурд”, одборник из његове партије Видак Ристовић је подржао ову одлуку. Ристовић је свој глас “за” објаснио тврдњом да ће се, уколико насеље Маригона које се налази на спорној територији, а које насељавају Албанци, остане у оквиру општине Грачаница, променити демографска структура општине која је већински српска.

- Ми имамо ситуацију да смо оболели од једне тешке болести, нека ми не замере колеге здравствени радници. Суштина је ићи на операцију и одстранити тај тумор или чекати да те он сахрани -рекао је Ристовић. За усвајање ове одлуке гласало је 14 посланика, против су била три, међу њима одборници СЛС-а и један одборница ПДС-а. Иначе, за овај предлог председник ПДС-а Ненад Рашић каже да је “преседан и покушај пљачке”. Он је за РТВ Ким рекао да је то противзаконито и поручио одборницима да добро размисле пре него што гласају.

- Нема ту никаквих међусобних корекција. Општина Грачаница даје на трајно коришћење своје власништво од 795 хектара земљишта које се односи на део Маригоне, али не само Маригоне него и земљишта поред ње, у површини која је можда двоструко већа од саме Маригоне. Мислим да давање своје територије ниједан градоначелник никада није учинио ни у једној од општина - казао је Рашић за РТВ Ким. Рашић упозорава надлежне у Општини Грачаница, а посебно предлагача Срђана Поповића, да је то противзаконита одлука. Како је рекао, уколико дође до “корекције општинских граница” и насеље Маргиона припадне општини Косово Поље, становници појединих села општине Грачаница, попут Лепине, Угљара и Преоца мораће да пролазе кроз дургу општину да би дошли до својих кућа. Што је, како каже Рашић, још један апсурд. Како за Б92 кажу добри познаваоци стања на терену, читаво насеље са око 600 објеката, што је близу милион квадратних метара, биће поклоњено општини Косово Поље под образложењем да они не плаћају порез општини Грачаница већ општини Косово Поље, што никако не може да буде тачно.

- Уз то, хоће да дају и добар део територије где ће највероватније нићи дупло веће насеље. Тих 600 објеката, што је око 2.000 људи, никако не утиче на етничку структуру, јер имамо око 25.000 Срба у општини. Међутим, опасно је ако сад то и добар део земље дају општини Косово Поље па се ту сагради још 5.000 објеката и за пет, шест година дође неки градоначелник који ће поново да уради разграничење и врати ту територију Општини Грачанице па да Срби у њој постану мањина.

Како додају, суштина је што у том насељу планирају градњу нових објеката а дозволу за градњу треба да им изда Општина Грачаница. Међутим, један од бивших градонацелника је између осталог и због тога изгубио власт што је дао Албанцима дозволе за изградњу ових 600 објеката. Уз то, Општина Грачаница недавно је донела одлуку о забрани претварања пољопривредног земљишта у грађевинско и тиме “везала себи руке”, па су излаз нашли у овом “разграничењу” – да дају Опстини Косово Поље земљиште и она буде надлежна за издавање дозвола.

Зашто упорно бришу снимак са Ђурићем?! Погледајте ОВДЕ.

Извор: Б92, РТВ КиМ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА