Најновије

"НЕМА ШАНСЕ ДА БУДЕ ЗАВРШЕНО ДО КРАЈА ГОДИНЕ": Инжињерска комора није добила документацију о Грделичкој клисури

Инжењерској комори Србије нису достављени записници и остала документација која је пратила градњу спорног потпорног зида на траси аутопута кроз Грделичку клисуру, речено је данас у Управном одбору Коморе.

Коридор 10 (Фото: Јутјуб)

Министарство грађевинарства поднело је пријаве против инжењера који су учествовали у изградњи зида, а тужилац Суда части Инжењерске коморе је послао захтев Министарству да достави документацију и све доказе неопходне за утврђивање релевантних чињеница и околности.

Инжењерској комори Министарство је прво поднело пријаву против 16 инжењера, потом је проширило на још три, а на листи је 10 странаца, из Грчке, Шпаније и Македоније.

Достављена је, такође, и замолница да, посредством Европског савета инжењерских комора, обавести националне коморе чији су чланови страна лица која су учествовала у реализацији пројекта да покрену одговарајуће поступке утврдјивања њихове одговорности.

Док траје поступак пред Судом части, неопходно је поштовати претпоставку невиности и не прејудицирати одговорност инжењера, напомињу у Инжењерској комори Србије.

Комора подсећа да је у више наврата износила ставове да је у примени Закона о јавним набавкама неоходно вредновати квалитет услуге, рада и материјала за све објекте, а нарочито за бране, мостове, високе зграде и потпорне зидове, уместо најниже понуђене цене, као до сада преовлађујућег критеријума.

Не могу се дампинг ценама добити квалитетан, сигуран и стабилан мост, зграда или потпорни зид, упозорава Инжењерска комора.

У случају потпорног зида у Грделици, Комора сматра да је веома значајно питање да ли је урађен довољан број бушотина и истражних радова у циљу адекватног снимања геолошких карактеристика терена.

На питање има ли шансе да посао на деоници аутопута кроз Грделичку клисуру буде завршен до краја године, из Управног одбора Инжењерске коморе Србије одговарају да ће радови тешко до тада бити завршени, с обзиром да грађевинска сезона траје до половине новембра.

Локалне власти све чешће пописују „неподобне“ грађане! Прочитајте ОВДЕ све о томе.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте како изгледа Коридор 10.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА