Најновије

ОВАЈ СПОРТ СИГУРНО НИСТЕ ПРОБАЛИ: Некада се играо само у Сибиру, а сада га игра цео свет! (ВИДЕО)

Мас-реслинг, руски национални спорт, уврштен је у програм 4. Источног економског форума у Владивостоку, а Србија је на овом међународном турниру имала свог представника — Далибора Зелена, који је достојно представио нашу земљу и стигао до полуфинала, где га је надјачао Американац Пејн Вилис.

Мас Рестлинг (Фото: Јутјуб/Спутњик)

Супертешкаш Вилис је у финалу Купа “Колмар“” поражен је од Руса Ивана Галкина, који је чак 50 килограма био лакши од свог противника. На том турниру учествују спортисти из 24 земље, међу којима су Индија, Нови Зеланд, Уругвај, Монголија, Азербејџан, Украјина, Мађарска, Литванија, Пољска… Мас-рестлинг је све популарнији спорт у свету, а ради се на томе и да буде уврштен и међу олимпијске спортове. До пре само седам година мас-рестлинг је био заступљен у само три земље, а данас у чак 46.



То је руски национални спорт који потиче из Јакутије, једне од 85 субјеката Руске Федерације, и неотуђиви је део богате културе народа Саха (Јакутије) са Далеког истока Русије. Сурова клима Јакутије, где температуре зими падају и на минус 60, а лети скачу и на плус 40 степени Целзијуса, приморала је људе тог руског региона да развијају физичку снагу. Тамо влада стална борба за преживљавање и опстанак. Млади Јакут мора да има одређене физичке особине како би могао да се назове правим мушкарцем — “боотуром”. Овај вид спорта им је помагао да развију такву моторику, снагу, издржљивост, упорност и одлучност…

Реч “мас” у преводу са јакутског језика означава “дрвену палицу”, а “рестлинг” са енглеског “борбу”. Правила овог спорта су врло једноставна: борба се води у седећем положају, а стопала се налазе на граничнику, тј. дасци која дели такмичаре. За победу је потребно “отети” дрвену палицу-штап из руку противника или га превући на своју страну. Борба траје до победе у две рунде.

- То је борба снаге, човек на човека - истиче Далибор Зелен.

Ниједан међународни турнир у мас-рестлингу не пролази без звука јакутских дромбуља, а завршава се “осуохајом” (играњем у кругу) - народним плесом Јакута, који симболише пријатељство, јединство и солидарност људи. Српског спортисту смо затекли на Острву Руски, поред Владивостока, где се Источни економски форум и одржава. Подршку му пружа и председник Мас-рестлинг савеза Србије и борац у лакој категорији Немања Лековић. Српски спортисти су до сад учествовали на неколико међународних такмичења, од Хрватске до Русије. Зелен је био победник Купа у Калињинграду, а Лековић трећи на Светском купу у Мађарској. Имају и освојен Куп у Хрватској.

- Нажалост, овде у Владивостоку смо прошли без медаље, повреда је све што сам “зарадио”. Американац је био тежак противник и свака му част на победи - рекао је Зелен после полуфиналне борбе. Српски спортисти имају пуну подршку Мас-рестлинг савеза Русије, која их већ годинама финансира. Говорећи о плановима, председник Мас-рестлинг савеза Србије Немања Лековић наводи да их сада очекује Светско првенство у Јакутску, заказано за новембар.

- Дошли смо у Владивосток са намером да освојимо медаљу, али није нам се дало. Следећа станица је Јакутск. Руси су дефинитивно најјачи на свету и у мушкој и у женској категорији - каже Лековић.

Свет је на ивици рата. Погледајте ОВДЕ шта се дешава.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА