Најновије

УСТАШКИ РАЗБОЈНИЦИ: Хрвати нам отели 40 милијарди евра

Списак српске имовине коју су Хрвати отели након распада СФРЈ више је него шокантан. Зграде и друга имовина банака, предузећа, одмаралишта. На списку је најмање 50.000 објеката правних лица, 50.000 приватних станова и кућа, 800.000 катастарских парцела, неисплаћене доспеле пензије, штедња коју су наши грађани и фирме држали у банкама...

Олуја (Фото: Јутјуб)

Републичка дирекција за имовину Србије позвала је јавне установе које су имале непокретну имовину на територији бивших југословенских република да доставе податке и документацију како би се формирао јединствени регистар.

Подаци Веритаса

Саво Штрбац, председник Документационо-информационог центра Веритас, навео је да је процена да је 1,88 милијарди евра вредна имовина српских фирми у Хрватској, док је у поступку пред међународним судом по тужби и контратужби за геноцид изнето да приватна имовина коју су имали Срби у Хрватској вреди готово око 38 милијарди евра.

- У питању је око 50.000 станова, огромна је и вредност намештаја осталог у њима, ту су и доспеле, а неисплаћене пензије у укупној вредности од око милијарду евра, као и земља, куће, шуме, ливаде, оранице, неисплаћена штедња у банкама у Хрватској... Када је штедња у питању, тек су прошле године људи који су имали штедњу то почели да пријављују канцеларији у Београду, али се још не зна како ће се то решити - каже Штрбац.

Правно насиље

Да правни систем ЕУ из неког разлога толерише правно насиље које спроводи Хрватска, тврди и познати адвокат Иван Симић, који је и сам укључен у судске и друге поступке у Хрватској везане за српску имовину у тој држави.

- Како другачије посматрати чињеницу да Хрватска одбија да примени анекс Г споразума о сукцесији који је прихватила и потписала. Чему онда сви процеси сукцесије, нормализације, помирења ако једна уговорна страна одбија да их примени - истиче Симић и додаје да је чак и хрватски фудбалски савез усељен у зграду у Загребу која припада "Генексу".

Симић истиче да је посебно значајно што правни систем ЕУ толерише овакво поступање своје најмлађе чланице, која отворено промовише усташтво и која и одлукама у оквиру сопственог правног поретка деградира темељне вредности на којима се заснива ЕУ.

Шта су нам све узели?

-38 милијарди евра вредна приватна имовина

-1,88 милијарди евра вредна имовина српских фирми и банака

-50.000 станова

-400.000 пољопривредних машина

-64.000 возила

-980.000 грла крупне стоке

-120.000 кошница.

Штрбац: Мени су узели стан

Саво Штрбац је иначе један од многих којима је одузета имовина у Хрватској.

- Мени је одузет стан у Хрватској, чији сам био доживотни корисник. У питању је друштвени стан за који ми се 18 година одузимало од плате. Ако се узме у обзир да сам радио као судија општинских и окружних судова, јасно је колико новца сам издвојио за њега - објашњава Штрбац.

Харадинај демантовао да је отпутовао у Тирану. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Бљесак - Хрватска терористичка операција етничког чишћења

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА