Најновије

Хејлијева запретила војним нападом САД у случају било каквог напада на милитанте у Идлибу: "Не тестирајте нас“

Позабавићемо се сваким нападом на сиријску провинцију Идлиб, упозорила је амерички амбасадор у УН-у Ники Хејлеј, у настојањима Вашингтона да покуша да спречи руску подршку сиријској војсци да елиминише последње преостало упориште џихадиста.

Хејлијева (Фото: Јутјуб)

САД су напале Сирију два пута након што је влада у Дамаску употребила хемијско оружје, изјавила је Хејлијева.

"Не тестирајте нас", упозорила је она, обраћајући се сиријској влади и њеним савезницима, Русији и Ирану.

Вашингтон и његови савезници такође су упозорили Сирију да ће деловати не само у случају употребе хемијског оружја, већ и против сваког напада на покрајину, изјавила је Хејлијева.

"Било која офанзива на цивилно становништво у Идлибу имаће последице", додала је она.

Идлиб је последње преостало упориште различитих џихадистичких група које су некада покушавале да сруше владу председника Башара Асада уз подршку САД-а, Турске, Саудијске Арабије и других регионалних сила. Најјача од ових група је "Хајат Тахрир ал Шам", раније позната као "Џабат ал Нусра", а која је подружница "Ал-Каиде", терористичке организације коју су Сједињене Државе прогласиле одговорном за терористичке нападе од 11. септембра 2001. године.

Ратна срећа напустила је милитанате у октобру 2015. године, када је Русија отворено интервенисала у Сирији на позив Дамаска. Уз помоћ руских ваздушних снага и војних саветника, Сиријска арапска војска успешно је пробила опсаду Алепа и протерала милитанте "Исламске државе" са већине своје територије.

Западни медији, у међувремену су почели са тврдњама о наводном почињеном геноциду Сиријаца и Руса у Алепу. "Бели шлемови", самозвана "хуманитарна" група која делује само у подручјима под контролом милитаната, била је главни извор за тврдње о "зверствима" сиријске владе.

Русија је оптужила "Беле шлеме" за припремање напада хемисјким оружјем у Идлибу како би изазвали западну војну интервенцију у Сирији. Група је снимила најмање девет видео снимака намењених као доказ за тврдње да је Дамаск наводно користио хлор против цивила у Идлибу, саопштио је у среду Руски центар за помирење у Сирији.

Ал Каида и „Бели шлемови“ већ снимили девет инсценација „хемијских напада“. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Руски Спецназ у Сирији 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА