Најновије

ПУТИНОВ ПРВИ АГЕНТ СТИЖЕ У СРБИЈУ! Ко је човек који је 9 година пратио руског председника у стопу?

Јевгеније Зиничев, министар за ванредне ситуације Руске Федерације, некад агент КГБ и телохранитељ Владимира Путина, посетиће Србију следећег месеца.

Јевгеније Зиничев (Фото: РИА)

Зиничев је изузетно близак с руским председником и његова посета би могла да буде и нека врста претходнице уколико Путин одлучи да дође у Београд. Министра за ванредне ситуације ће дочекати Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова, а посетиће Српско-руски хуманитарни центар у Нишу, у којем руски стручњаци обучавају спасиоце и ватрогасце из Србије и региона.

Радио за три службе

Зиничев води једно од три најзначајнија министарства у тамошњој влади, поред министарства одбране и спољних послова, а занимљиво је да је тек пре две године ушао у политику. Зиничев је упловио у сферу политике на предлог премијера Дмитрија Медведева када је привремено обављао функцију губернатора Калињинградске области. Он је дугогодишњи припадник војске, служио је у по много чему специфичној Северној флоти ратне морнарице Русије. У КГБ (совјетска служба безбедности) ушао је 1987, да би, након великих промена у земљи, каријеру наставио у Федералној служби за заштиту (ФСО). Био је и заменик руководиоца руске службе за борбу против тероризма (ФСБ). Зиничев је чак девет година - од 2006. до 2015 - био у личном обезбеђењу Владимира Путина, и то увек у његовој непосредној близини, у првом прстену људи који брину о безбедности председника Русије.

Плус за Србију

Бивши министар спољних послова Живадин Јовановић каже да посета човека такве биографије, министра за ванредне ситуације и човека од највећег поверења Владимира Путина говори колико се високо рангирају односи са Србијом у стратегији Руске Федерације. 

- То значи да се односи са Србијом као стратешким партнером високо котирају у Руској Федерацији. Подсетићу да су одбрана, спољни послови и ванредне ситуације најважнији ресори у Руској Федерацији - каже Јовановић.

Он додаје да сарадња на хуманитарном плану и на плану решавања природних и других непогода има дугу традицију између Србије и Русије.

- Очекујем да ће се разговарати и о решавању статуса Српско-руског хуманитарног центра у Нишу. То би било добро решити у циљу уравнотежене спољне политике, јер је Србија дала сваком припаднику НАТО трупа дипломатски статус. Руски цивили, хуманитарци, тај статус немају - закључује Јовановић. 

Београд линк између Вашингтона и Москве

Политички аналитичар Бранко Радун каже да су, према његовом мишљењу, два могућа разлога доласка Зиничева - можда је Београд изабран као неутралан терен за састанке са САД а, с друге стране, ту су питање Косова и избори у Републици Српској.

- Можда Русима одговара да Београд буде веза између Вашингтона и Москве. Наша позиција је значајна, имамо добре односе и са САД и са Русијом. Овде би могли да се организују сусрети Вашингтона и Москве, не прва лига политичара, али функционери, банкари, економисти, обавештајци - каже Радун и додаје:

- С друге стране, имате да се преговори о Косову компликују. Избори у РС су у октобру, а они не крију подршку Додику.

Нулеарна катасрофа прети Америци. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин говори о храбрости Срба у борби против фашизма

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА