Најновије

ПАВКОВИЋ: Нисам издао Милошевића, није тражио да изведем тенкове на народ! (ВИДЕО)

Генерал пуковник Небојша Павковић, некадашњи начелник Генералштаба тврди да не би извео војску и тенкове у време петооктобарских промена чак и да му је то наредио тадашњи председник СР Југославије Слободан Милошевић!

Небојша Павковић (Фото: Јутјуб)

У опширном интерјвуу који је дао из финског затврора, где служи казну затвора на коју га је осудио Хашки трибунал, бивши комадант Приштинског корпуса за време разбијања сепаратистичке побуне на Косову и Метохији 1998. године и командант Треће армије у току одбране од агресије НАТО-а 1999. године, каже да би се оглушио о наређење Врховног комаданта, али да Милошевић тако нешто никада није тражио.

- Није мени Милошевић издао неко нарађење које сам ја њему одбио. Можете да издате неког кад вам он нареди, кад тражи нешто од вас, а ви то нећете да урадите. Чак и да ми је наредио да употребим војску, ја је не би употребио. Не могу да употребим војску, да изведем тенкове на народ. Јер, у том тенку се можда налази возач чија је мајка или сестра на улицама града. И то је било потпуно јасно. Није била угрожена држава, није био угрожен интегритет, није претио братоубилачки рат - констатовао је Павковић.

Према његовим речима, он није издао Милошевића, како се то обично интерпретирало у јавности.

- Да изведем тенкове да бих заштитио интересе једног човека како год се он звао, па за то би сутра требало одмах да ме обесе на Теразијама. Милошевић то није тражио и ја нисам издао Милошевића. Јер, он да је хтео војску, он би извео Гардијску бригаду. Ал он је био довољно паметан човек да то зна. И не треба бацати љагу ни на њега, ни на мене ни на војску - навео је Павковић.

Генерал Павковић је открио и да се бивши председник Слободан Милошевић премишљао да ли да се уопште састане са Коштуницом након 5. октобра.

- 6. октобра предвече позвао ме је генерал Томић (Ацо Томић, прим. аут), који је у то време био заменик начелника Управе безбедности. Рекао ми је да су га контактирали из ДОС и да Коштуница тражи да се сретне са Милошевићем у Палати Федерације - рекао је Павковић и потом наставио:

- Ја сам назвао Милошевића, био је љут, рекао да то не долази у обзир. Нешто касније, поново ме зове Томић, каже Коштуница прихвата да се сретне с њим на неком другом месту, чак и да дође код њега, али да му ја гарантујем безбедност. Опет пренесем Милошевићу, он каже неће ни да чује. После сат времена звони специјал, зове ме Милошевић и каже - "слушај, ипак да га примим, нек дође у Вилу Мир и ти да присуствујеш разговору" - између осталог навео је Павковић.

Он је потом навео да је Коштуницу довео код Милошевића, али да није присуствовао разговору, јер као војник, ту није имао шта да тражи.

Ко је Небојша Павковић

- Командовао Приштинским корпусом 1999. године у време сепаратистичке побуне на КиМ
- Командовао Трећом армијом у време НАТО бомбардовања
- У фебруару 2000. године постављен за Начелника Генералштаба
- У априлу 2005. предао се Хашком Трибуналу
- Првостепеном пресудом осуђен на 22 године затвора
- Казну служи у Финској

Прочитајте ОВДЕ ко каже да Вучић откупљује власт и пере прошлост.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА