Најновије

МАТИС У СКОПЉУ: Русија би да се умеша! (ВИДЕО)

Амерички министар Џим Матис, који је боравио у посети Македонији, тврди да Русија покушава да се умеша у предстојећи референдум о споразуму Атине и Скопља.

Матис и Заев (Фото: Јутјуб)

Матис је новинарима који су с њим путовали у Скопље рекао да нема сумње да је Москва финансирала групе наклоњене Русији како би пропао предстојећи референдум о промени имена Македоније, пренео је АП.

Амерички министар одбране осудио је, како је рекао, напоре Русије да искористи свој новац и утицај да ојача противљење предстојећем референдуму, чији би исход могао да отвори пут за улазак земље у НАТО, чему се Москва противи. 

"Они су пребацили новац овамо и спроводе шире кампање вршења утицаја", рекао је Матис, истакавши да македонски народ треба пустити да сам донесе одлуку. 

Он је рекао да он и други савезници у НАТО-у директно говоре у медијима шта мисле. 

"Ми не пребацујемо новац људима иза сцене, ми не састављамо партије које контролишемо или покушавамо да контролишемо", рекао је Матис. Истичући да га, како тврди, мешање Русије забрињава, он је казао да САД не желе да виде да Русија у Македонији ради "оно што је покушала у толико много земаља", пренео је Ројтерс. 

Матис се у Скопљу састао с премијером Зораном Заевим, а након састанка с њим није поменуо Русију, али је саопштио да САД планирају да прошире своју сарадњу с Македонијом на пољу сајбер безбедности "како би осујетили злонамерну сајбер активност која прети њиховим демократијама". 

Заев је изразио наду да ће Македонци гласати у корист промене имена и, тиме, за приближавање НАТО-у, преноси АП. 

"Нема друге алтернативе за Македонију него интеграција у НАТО и ЕУ", рекао је Заев. 

Матис се у Скопљу састао и са председником Македоније Ђорђем Ивановим и министарком одбране Радмилом Шекеринском. 

Иванов је саопштио да "стратешки интерес и највиши циљ Македоније остаје приступање" НАТО-у и ЕУ, што би, како је навео, допринело просперитету целог региона. Македонска главна конзервативна опозициона партија ВМРО-ДПМНЕ поновила је свој став да је "споразум с Грчком најгори споразум потписан у историји Македоније". 

Мала, проруски оријентисана опозициона партија Јединствена Македонија оштро је критиковала Матисове тврдње о напорима Москве да, уз помоћ новца, утиче на опозицију како би референдум пропао. 

Матис је последњи у низу лидера који је боравио у Москви како би изразио подршку промени имена земље, након генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, немачке канцеларке Ангеле Меркел и аустијског канцелара Себастијана Курца.

Прочитајте ОВДЕ на коју страну вуку промене у врху Војске Србије.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА