Најновије

ВУЧИЋ И ЂИНПИНГ ДОГОВАРАЈУ ВОЈНУ САРАДЊУ: Кинези и Срби праве моћне ракете

Кинези би ускоро могли да испоруче Србији дрон који носи ласерске бомбе, борбена возила и ракетне системе, а према сазнањима, две земље би заједно производиле и веиши ракете земља-земља, тачније модел WS-3A, које с прецизношћу погађају циљеве до 300 километара и у стању су да крстаре као амерички томахавк.

Ђинпинг и Вучић (Фото: Јутјуб)

Преговори око овог арсенала крунисани су посетом председника Александра Вучића Кини, који је гост председника Си Ђинпинга све до 19. септембра, када се очекује да у земљу донесе око три милијарде евра инвестиција.

Моћни арсенал

Да ћемо први пут купити наоружане беспилотне летелице за војску, и то до краја године, потврдио је Вучић уочи посете Кини иако није прецизирао о каквим летелицама је реч.

Наговештај шта Србија све може да добије од наоружања дао је министар одбране Александар Вулин када је у јулу ове године обишао две кинеске компаније наменске индустрије АВИЦ и ЦАСИЦ, које се баве развојем и производњом авиона, хеликоптера, беспилотних летелица и ПВО система.

- Акценат је на ПВО система, а Кина нам нуди две опције, системе средњег и малог домета ФМ-3.000 и ФК-3. Ту су још и оклопна возила, од патролних преко великих транспортних точкаша до тенка МНТ-2000, наоружаног моћним топом калибра 125 мм - кажу саговорници.

Исто као Амери

Потпуковник у пензији Љубан Каран каже да су Кинези потпуно усавршили производњу беспилотних летелица - дронова, у чему је донедавно доминирала америчка технологија.

- Ниво квалитета је скоро исти, с тим то су кинески дупло јефтинији. Тако је ова куповина добар посао. Приликом незаконитог хапшења Марка Ђурића на Косову дронови НАТО лансирани из базе у Тузли пратили су активности ВС јер су очекивали рефлексне и непромишљене акције. Сада ћемо и ми имати могућност извиђања, па и дејства из ваздуха, а да не рескирамо животе пилота и скупе ловце - сматра Каран.

Главни и одговорни уредник ваздухопловног портала Танго сикс Петар Војиновић наводи да је председник Србије кандидовао тему наоружаних беспилотних летелица још 29. јула, када је рекао да држава планира војсци да набави ову врсту дронова.

- Србија преко Војнотехничког института тренутно развија неке типове беспилотних летелица. Поједине у перспективи могу бити наоружане, али је ово очигледно намера да се купи нов, већ развијен и одмах оперативан систем. Ту дакле можемо приметити два мотива: хитност у стављању оваквих, наоружаних, система у употребу Војске Србије, као и потребу да се убрза развој наших - закључује Војиновић.

Манчанг: Ми подржавамо Вучића 

Кинески амбасадор у Србији Ли Манчанг оценио је да је важан сваки од 10 уговора или споразума које српска делегација потписује у Кини током посете председника Александра Вучића. Упитан како Пекинг гледа на преговоре који се воде у Бриселу, Манчанг је за РТС рекао:

- Кина би као пријатељска земља Србије била веома срећна када би између Београда и Приштине дошло до решења које би било прихватљиво за обе стране. Ми подржавамо политику Србије коју води председник Вучић.

Дронови које Кина нуди Србији

- Птеросаур 1

- Птеродактил 1 (винг лунг I)

- извозна руи јинг, коју је развила фирма "Норинко" и има и назив Sky Saker

- деривати птеродактила 1 са ознакама WJ-1 и GJ-1

- значајно унапређени винг лунг II (има максималну брзину 370 км/ч, носи наоружање на шест поткрилних носача, а у арсеналу се налазе различити асортиман убојних средстава, међу којима су и малогабаритне ласерски вођене бомбе LS-6 масе 50 кг, ласерски вођене бомбе YZ-212, противпешадијске бомбе YZ-102А, ракете ваздух-земља BA-7 и AR-1, противоклопне ракете HJ-10).

Веиши ракета WS-3A

дужина ракете 7,15 метара

домет ракете 70-300 километара

тежина бојеве главе 200 килограма

6 лансирних цеви на камион.

Откривено када ће се Путин пензионисати. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА