Најновије

ЈАВНОСТ У РЕГИОНУ УЗНЕМИРЕНА: Зашто је рушење џамије у Новом Пазару поделило Бошњаке? (ВИДЕО)

Део медија објавио је, наиме, у уторак као скандалозну вест да је у Новом Пазару срушена Арап Џамија, која је, од расцепа исламске заједнице, под контролом Исламске заједнице у Србији.

Рушење Арап џамије (Фото: Јутјуб)

Арап Џамија у центру Новог Пазара, један од најстаријих историјских споменика културе у том делу Србије, већ годинама, посебно последњих месеци дели бошњачку јавност, након што је једна од две опције исламске заједнице, Исламска заједница у Србији (ИЗуС), започела њену реконструкцију.

Део медија објавио је, наиме, у уторак као скандалозну вест да је у Новом Пазару срушена Арап Џамија, која је, од расцепа исламске заједнице, под контролом Исламске заједнице у Србији, на чијем челу је раније био муфтија Муамер Зукорлић, а сада је Мевлуд Дудић.

Вест пропраћена видео записом на којем се види пад једног од потпорних зидова узнемирила је јавност у целом региону.

Мешихат Исламске заједнице у Србији, међутим, негира да је реч о рушењу и најоштрије осуђује, како наводи, константну бесомучну кампању против те верске заједнице поводом наставка радова на обнови Арап џамије.

У саопштењу достављеном медијима, из Мешихата ИЗуС тврде да је кулминација такве кампање достигнута од момента расписивања избора за Бошњачко национално веће, чиме се наводно жели дискредитација те опције исламске заједнице и њених челника, а која је изразила јасну подршку листи Матица бошњачка коју предводи муфтија и посланик у Скупштини Србије Муамер Зукорлић.

Они подсећају на саопштење из јуна ове године када су најавили нужно покретање радова на обнови Арап џамије, а знајући, како су навели, да нико други то неће урадити.

Подсећају да су тада саопштили да се радови одвијају уз поштовање свих стандарда и норми, уз све оно што је неопходно да би, колико је то могуће, џамија задржала свој ранији изглед и служила сврси због које је направљена пре неколико векова.

Мешихат уверава да има стручне службе и људе у које има пуно поверење, који воде рачуна да све активности Мешихата, на различитим пољима, буду реализоване стручно и квалитетно, у складу са временом и потребама верника.

Након вести да је Арап џамија срушена, реаговала је Комисија за културно-историјске споменике Новог Пазара оптужујући ИзуС да је одговорна за уништавање аутентичног објекта од непроцењиве вредности и симбол идентитета његових грађана.

Радови на Арап џамији започети су још у априлу када је ИЗуС, као извођач и инвеститор, уклонила кров са намером да реконструише тај објекат, који се налази на самом улазу у Стару чаршију.

Још тада је реаговала локална самоуправа која је тврдила да ИЗуС није од Завода за заштиту споменика ни тражила дозволу за реконструкцију овог објекта старог пет векова.

Противници реконструкције објекта који се први пут помиње 1528, тврде да је џамија била без крова неколико месеци, због чега су њени зидови почели да се урушавају.

У уторак је наводно уклоњен цео објекат, осим минарета, који је током пролећа такође знатно оштећен од удара грома.

"Потпуно је неприхватљиво да се радови на овако вредном објекту обављају неадекватно и рушилачки. Уместо да се поступак обнове уради на стручан начин, узимајући у обзир аутентичност из архивске грађе и спроводећи адекватне мере рестаураторских захвата, џамија је бахато, уз помоћ тешке механизације срушена - без икаквог осећаја за традицију и њену симболику", саопштила је градска комисија.

Локална самоуправа тврди да је одмах по отпочињању радова на џамији од Републичког завода за заштиту споменика тражила услове о мерама техничке заштите, који је 31. маја ове године донео Решење којим се забрањују радови на кровној конструкцији.

"Арап џамија, која је опстајала вековима, пркосећи свим недаћама и освајачима, нажалост више не постоји. Срушили су је они који мисле да историја овог града почиње и завршава се са њима", саопштила је Комисија за културно-историјске споменике Града Новог Пазара.

Главни имам Меџлиса ИЗуС Нови Пазар Асмир Црновршанин је, пак, на свом Фејсбук профилу написао да ће током обнове Арап џамије остаити сачувани делови који су из Османског периода.

"Биће то добро иншаАлах! Предузело се је све што се могло предузети, а заштитило се је све што се могло заштитити (дебели зидови из османског периода), уђите и погледајте. Укоњени су само крхки, танки и дотрајали зидови од трске и чатме који су саграђени након одласка Османлија из наших крајева. Схватити приоритете вере и потребе верника могу само верници и улема, зато будимо део њих", навео је Црновршанин и позвао вернике да се јаве ако могу да помогну реконструкцију.

Иначе, из ИЗуС раније је саопштено да су средства за обнову Арап џамије прикупљања на донаторској вечери, коју су организовали Бошњачка национална фондација и ИЗуСи, у Франкфурту још 2013. године.

Средства је, било је наведено, прикупљао тадашњи санџачки муфтија Муамер Зукорлић, а снимак његовог прикупљања средства дуго је био тема коментарисања у санџачкој регији.

Како је објављено тада је прикупљено 633.000 евра за изградњу Исламског центра у Дугој Пољани, код Сјенице, (Капија Пештери) и 100 хиљада евра за обнову Арап џамије.

Прочитајте ОВДЕ шта је Додик открио шта ће рећи Лаврову и коме се то неће свидети.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА