Најновије

КАНДИЋ ЛУПА ШАМАРЕ: Није Вучић пензионисао генерала Диковића што је хтео, већ је то покушај прикривања...

Наташа Кандић, оснивачица Фонда за хуманитарно право, истиче да је пензионисање доскорашњег начелника Генералштаба Војске Србије Љубише Диковића покушај прикривања притисака међународне заједнице да Диковић буде склоњен са те функције.

Наташа Кандић (Фото: Јутјуб)

С друге стране, додељивање Диковићу ордена Карађорђеве звезде првог степена јесте покушај власти да се наметне политичко памћење да је он велики херој, велики војсковођа и частан официр. Власт рачуна да ће управо то остати будућим генерацијама. 

Међутим, власт се прерачунала, јер постоје судски утврђене чињенице о томе шта се дешавало у зони одговорности 37. моторизоване бригаде Војске Југославије којом је током сукоба на Косову управо командовао Диковић.

На пример, постоје докази о убиствима сељака, прогањању цивилног становништва у општини Глоговац, о гранатирању села, терању цивила да беже у шуме, а потом одвајању и убијању мушкараца, наглашава Кандић.

Према њеним речима, наспрам наметања политичког памћења од стране власти да је Диковић херој постоје имена људи који су убијени, као и околности под којима су ликвидирани. Због тога, сматра Кандић, чињенице ће девалвирати покушај наметања овог политичког памћења.

ФХП је јуче подсетио да је још 2012. у свом Досијеу „Љубиша Диковић“ изнео озбиљне тврдње да је у зони одговорности Диковићеве 37. моторизоване бригаде убијено око 1.400 албанских цивила, а њих више хиљада протерано. Само два дана након што је ФХП објавио овај Досије, Тужилаштво за ратне злочине обавестило је јавност да не постоји основ за Диковићеву кривичну одговорност.

ФХП истиче да није реално да се наводи из Досијеа истраже за само два дана и захтева од Тужилаштва да приступи свеобухватној истрази свих навода о Диковићевој одговорности за ове злочине. 

ФХП је описао деловање 37. моторизоване бригаде и у Досијеу „Рудница“ објављеном у јануару 2015. У оба Досијеа, истичу у ФХП-у, изнети су докази о убиствима, силовању, пљачки и протеривању албанских цивила на 10 различитих локација (Старо Чикатово, Ћирез, Бакс, Избица, Шаварине, Врбовац, Доња Судимља, Резала, Доњи Забељ, Гладно Село), који су почињени током сукоба на Косову. ФХП подсећа да Тужилаштво није подигло оптужницу ни за један од ових злочина, а немају податке о томе ни да ли је бар покренуло истраге.

Увреда за жртве

„Додељивање ордена Карађорђеве звезде првог степена и тврдње председника Србије да се ради о часном и пожртвованом официру, представља ниподаштавање патњи и увреду за све жртве сукоба на Косову, као и намеру да се умање размере почињених злочина које су утврђене у две пресуде Међународног кривичног суда за бившу Југославију – Косовска четворка и Властимир Ђорђевић“, наводе у ФХП-у.

Прочитајте ОВДЕ чиме је јавност у региону узнемирена и шта дели Бошњаке у Пазару.

Извор: Danas.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Петрушић: Наташа Кандић учествовала у преношењу албанских лешева.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА