Најновије

ВУЧИЋ У ГРДЕЛИЦИ! Прво себи пуцамо у обе ноге...

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас радове на јужном краку Коридора 10, на деоници Горње Поље-Царичина Долина код Предејана.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Вучић је заједно са потпредседницом владе и министарком грађевинарства Зораном Михајловић и в.д. директором Коридора Србије Зораном Бабићем, као и представницима медија, прошао трасом будућег аутопута.

Председник Вучић се обратио пристутним грађанима и захвалио људима који спремни овде да раде.

- Брдо иза нас мора да се сруши, то је 300.000 кубних метара земље, постоји и проблем са потпорним зидом који се закачио за гребен, па минери имају проблем. Последњих 10 дана смо водили најбруталнију кампању против оних који су овде радили. Прво себи пуцамо у обе ноге, па се после сетимо да морамо да радимо - истакао је Вучић. 

- Ми Срби кад кренемо у кампању против неког, уместо да ободримо људе који раде најтежи посао, водимо  најбруталнију кампању. Захвалан сам онима који су преузели одговорност, јер људи више неће да раде ово. Ја сам зато захвалан људима који ће од сутра да крену са новим решењем да руше ово брдо и да крену у радове. Они ће ту одлуку донети уколико сутра и очекујем да видите велику промену. Најважније је да ми урадимо све да овај аутопут буде безбедан и сигуран - рекао је Вучић.

Он је нагласио да није битна само брзина поласка и доласка са неке тачке, већ да је битно да људи мање страдају и да буду што безбеднији када се буду возили новим ауто-путем.

- Захваљујем се људима који раде на овој најтежој деоници. Причали су бајке о овој деоници, слушамо да ће ово бити изграђено од 70-их година, ми смо почели да градимо, завршићемо га и изградићемо један од најлепших ауто-путева у Европи. Много успеха вам желим, молим вас да све буде сигурно, да ли ћете месец дана раније или касније да завршите није толико битно, оно што је битно је да све буде безбедно. Желим вам много успеха и да направите најбоље могуће резултате у будућности. Ово је пут који живот значи за југ Србије. Ово је пут који значи више инвеститора за свако наше место јужно одавде. Верујем и уверен сам да ћете успрешно завршити. На југ Србије долази један велики инвеститор, у целом свету позната компанија - рекао је Вучић.

На питање новинара шта значи месец дана пре или после и када ће бити готов ауто-пут, председник је рекао да ће бити највероватније до краја године.

- Ми смо рекли да ће бити до краја године. Ја сам зато рекао, ви покушајте, а ако буде до краја јануара неће ником круна са главе пасти - рекао је  Вучић, наглашавајући да је безбедност најбитнија.

Иначе, на траси Коридора 10 код Предејана почела је санација потпорне конструкције и у току је припрема шипова за дубоко фундирање будуће галерије, која ће додатно осигурати место на коме се обрушио потпорни зид 19. августа.

За тај посао ангажована је фирма, као подизвођач, "Интеграл" из Републике Српске, која има искуства за рад на таквим теренима.

На тзв. косини 2 у току су радови на рашчишћавању терена од камења и дрвећа које се одронило, раде се приступни путеви у горњем делу косине и припремљен је део платформе за машину за бушење шипова.

Такође, разматрају се опције за уклањање оштећеног дела косине.

Косина изнад десне траке аутопута је дестабилизована испред тунела Предејане, где је у дужини од 50 метара дошло до оштећења потпорне конструкције и дестабилизације дела заштитне косине, чија је укупна дужина 725 метара.

У Грделичкој клисури завршене су три од шест деоница аутопута: Тунел Предејане, као и деонице 5 и 6 које су испред и иза тунела Манајле.

Приводе се крају радови на изградњи леве тунелске цеви у тунелу Манајле дужине 1.808 метара, док ће радови на десној тунелској цеви бити завршени у октобру ове године.

Завршени су и радови на осветљењу најдужег мост Врла дужине 644,4 метара, као и моста Дземен До дужине 521 метара.

Под асфалтом је око 23 километра аутопута.

На преостале три деонице степен физичке реализације је више од 90 одсто.

Суд части Инжењерске коморе Србије започео је истрагу ко је све и како пројектовао и препројектовао обезбеђивање брда код Предејана током градње дела Коридора 10, кроз Грделичку клисуру, где се три пута обрушио потпорни зид.

Пројекат за обезбеђивање косине 2 је мењан 11 пута.

Надлежно министарство поднело је против 16 инжењера пријаве захтевајући да им се одузму лиценце.

Прочитајте ОВДЕ све о мистерији старој 59 година, и како су делови Рашке припали Косову.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Зорана Михајловић о одговорности за рушење потпорног зида на Коридору 10.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА