Најновије

НА РАПОРТ ПУТИНУ: Командант израелског ваздухопловства стиже данас у Москву да објасни инцидент са обарањем руског авиона

Управо објављени сателитски снимци открили су степен уништења који су за собом оставили ваздушни напади израелских снага у сиријској провинцији Латакија, након што је Израел био присиљен да направи веома ретки увид у ваздушни напад, а који је резултирао падом руског авиона Ил-20 (авион за радио-елоктронско праћење).

Илустрација (Фото: РИА)

У среду је израелска компанија "Имиџсат" објавила три фотографије "складишта муниције" у Латакији, које показују стање објекта пре и после напада у понедељак. Три фотографије, објављене на твитеру, показују да је зграда у потпуности уништена током напада.

Израел обично не признаје своје ваздушне нападе на Сирију, или понекад, много много времена после напада. Међутим, израелске снаге у уторак су учиниле ретко непосредно прихватање одговорности, након што је Министарство одбране Русије идентификовало израелске авионе Ф-16 током напада, те саопштило да је руски авион за осматрање Ил-20 нестао са радара током напада.

Москва је осудила Израел због тога што није пружио унапред упозорење о нападу, те је саопштила да су израелски авиони користили руски авион као "маску", а како би на тај начин сакрили своје присуство. Гађајући Израелце, сиријска ПВО је испалила ракету која је погодила руски Ил-20.

Израелска војска је пожурила да објасни да су њихови ваздушни напади били усмерени на објекат сиријске војске "из којег је требало да се одвезу системи за производњу оружја за Иран и Хезболах". Израелска војска је у уторак изразила "жаљење" због смрти посаде руског авиона, али још једном је саопштила да одговорност лежи на "режиму Асада".

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху убрзо је позвао руског председника Владимира Путина да изрази саучешће, те понудио да пошаље свог команданта ваздухопловства у Русију са детаљним извештајем.

Генерал-мајор Амикам Норкин стиже у Москву данас и представиће извештај о инциденту, укључујући и "налазе истраживања израелских снага у вези са догађајима" и "информације пре мисије", које израелска војска нија била толико вољна да унапред подели.

Норкину ће се придружити бригадни генерал Ерез Мајсел из Јединице за међународну сарадњу, као и службеници Управе за обавештајне и оперативне послове израелских ваздухопловних снага. Делегација такође има намеру да са себе скине било какву одговорност, те информише Москву о "непрекидним иранским покушајима преноса стратешког оружја терористичкој организацији Хезболах и успостављању иранског војног присуства у Сирији".

Иако је руска војска осудила "ове провокативне акције Израела као непријатељске" и саопштила да задржава право на "адекватан одговор", a председник Путин је описао губитак авиона као вероватни "ланац трагичних околности".

Напад у понедељак долази само неколико сати након што су Русија и Турска договориле делимичну демилитаризацију провинције Идлиб, што је последње преостало упориште милитаната и терориста, укључујући подружницу "Ал-Каиде" - "Хајат Тахрир ал Шам" (познатије и као Џабат Ал-Нусра ).

Сиријски специјалци елиминисали диверзантску групу Исламске државе. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА