Најновије

СРБИЈА ЗЕМЉА АПСУРДА: Забрана за рушење 500 година старе џамије стигла након рушења

Републички завод за заштиту споменика културе наложио је Исламској заједници у Србији (ИЗуС) да обустави даље радове на рушењу остатака зидова и минарета Арап (Хасан Челебијине) џамије у Новом Пазару који се, како су навели у решењу, одвијају мимо утврђених услова и без техничких мера заштите.

Рушевине Арап џамије (фото: Јутјуб)

Међутим, решење ове институције стигло је дан након што је ИЗуС помоћу тешке механизације већ срушила два зида једне од најстаријих џамија у овом граду (изграђена почетком XVI века) и културног добра од изузетног значаја.

Хасан Челебијина џамија је годинама у лошем стању због чега је била затворена за вернике и у њој се нису обављали намази (молитве) због страха од урушавања.

ИЗ у Србији је, са намером да изврши њену реконструкцију, у априлу скинула кров, али је Завод наредио обустављање радова јер нису извођени према условима које је прописао 2013. године. Последњих пар месеци, објекат је био без крова и додатно пропадао, а у уторак су срушена два од четири зида богомоље.

ИЗ: "Џамија није срушена"

И поред решења Завода о забрани даљих радова, у тој верској заједници тврде да имају све неопходне дозволе, да радове изводе стручњаци који су обновили на стотине џамија и да она није срушена, нити да ће бити срушена.

- Уклоњени су само крхки, танки и дотрајали зидови од трске, блата и дасака који су грађени након одласка Османлија. Остао је монументални део џамије, рађен од камена – објаснио је новинарима главни имам новопазарског Меџлиса Асмир Црновршанин и додао да ће се водити максимално рачуна да џамија сачува свој некадашњи изглед, поштујући потребе верника.

У локалној самоуправи Новог Пазара сматрају да није спорна потреба рестаурације џамије како би она била отворена за вернике, али сматрају да је рушењем зидова у потпуности уништен аутентични објекат од непроцењиве вредности и симбол овог града.

Неадекватно, бахато и рушилачки

- Апсолутно је неприхватљиво да се радови изводе неадекватно, бахато и рушилачки, уз употребу тешке механизације. Требало је да се све то уради стручно, уз консултацију архивске грађе, да се спроведу адекватне мере, рестаураторски захвати. Исту кривицу сносе и републичке институције које нису предузеле ништа, а што нам показује да инвеститор има прећутну сагласност државе да све ово одради на овакав начин – каже помоћник градоначелника Новог Пазара Емир Ашћерић.

У невладиним организацијама сматрају да је за рушење џамије одговорна и држава која само декларативно штити бошњачке споменике културе и то, као у овом случају, када је штета већ учињена.

- Пре неколико месеци је уклоњен кров па је џамија била изложена временским непогодама тако да је и оно што је могло да се спаси пропало, а Завод није реаговао. Ово је типичан пример да су појединци јачи од државе, институција и да им се може да не поштују законе. Тако је то у овом времену, пало им је да раде шта год хоће, а све им то народ дозвољава – поручује директор НВО Урбан ин Сеад Биберовић.

ОВДЕ погледајте како је пре убиства у ЦГ мучен бивши припадник ЈСО.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Рушење џамије у Новом Пазару

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА