Најновије

ЈЕЗИВО ОТКРИЋЕ ЗАПРЕПАСТИЛО ЦЕЛУ СРБИЈУ! Кашика са кукастим крстом у зрењанинској болници?! (ФОТО)

Кашика на којој се налази угравиран нацистички орао са кукастим крстом и натпис "ХлаЗ" изазвала је велику пажњу на друштвеној мрежи "Редит“.

Нацисти (Фото: Јутјуб)

Тврди се да је фотографија комада есцајга направљена у једној зрењанинској болници. Орао са кукастим крстом је прилично јасан симбол, док натпис на комаду есцајга „ХлаЗ“ највероватније означава јединицу из које је кашика потекла. Могуће је да је реч о “Хилфс Лазарет Зуг”, што је била медицинска јединица, па је могуће да је у неком тренутку била стационирана у Зрењанину или да је снабдевала болницу материјалом.

Иако се не може са сигурношћу утврдити како је кашика доспела у болницу, зна се да је Зрењанин, током окупације у Другом светском рату из Петровграда преименован у Велики Бечкерек, био центар окупационе власти за Банат. Након уласка немачких трупа у Петровград 14. априла 1941. године у граду је успостављена злогласна полицијска префектура Јураја Шпилера и концентрациони логор у данашњој улици Цара Душана, кроз који је, током две године постојања, прошло више хиљада људи. Јединице Црвене армије ослободиле су град 2. октобра 1944. године.

Туђман мрзео и протерао Србе, а они га воле. Погледајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Узнемирујући видео: Немачки Вермахт веша и стреља грађане Панчева 1941. године!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА