Најновије

НАТО ВОЈСКА СТИЖЕ У СРЦЕ ШУМАДИЈЕ! Преко 1.000 војника Алијансе у октобру у Србији!

Циљ вежбе је побољшање сарадње у међународним операцијама одзива на катастрофе - наводи се на званичној страници НАТО и додаје да ће вежба симулирати различите ситуације.

НАТО трупе (Фото: Јутјуб)

У јеку забринутости Запада о блиским војним и другим везама Србије са Русијом, Србија ће у периоду од 8. до 11. октобра бити домаћин вежбе “Србија 2018” коју ће одржати НАТО Евроатлански центар за координацију активности у пружању хитног одговора и Министарство унутрашњих послова Србије.

– Циљ вежбе је побољшање сарадње у међународним операцијама одзива на катастрофе – наводи се на званичној страници НАТО, додајући да ће вежба симулирати различите ситуације.

Операције укључују претрагу и спасавање, медицинске и парамедицинске тимове, хемијску биолошку радиолошку нуклеарну заштиту, као и тимове за деконтаминацију и тимове за спасавање воде, додају. Упоредо са припремом за тактичко-показну вежбу у околини Младеновца, на којој ће своје представнике имати 30 земаља са око хиљаду учесника, у фокусу се нашао и нови војни договор између Србије и Кине. Заменик министра одбране Ненад Милорадовић изјавио је да је Србија пристала да купи софистицирано оружје и војну технологију из Кине “што скоро ниједна земља у свом окружењу нема”.


Рекао је да ће нови борбени дронови имати способност да извиђају, открију мете по дану и ноћу, као и могућност пуцања ласерско вођених бомби и ракета, а договорени споразум ће укључити и индустријску сарадњу и трансфер технологије. Војска Србије је недавно приказала МИГ авионе које је раније добијала као донацију из Русије. Међутим, Министарство одбране је морало да троши милионе на њихову модернизацију. У априлу је руска агенција Тасс објавила да су се Србија и Русија договориле о куповини новог оружја у Србији, укључујући транспортне хеликоптере Ми-17, Т-72 тенкове, БМП-2 и пешадијска борбена возила. Србија је такође обавила војне послове са Белорусијом ове године.

Тадашњи министар одбране Зоран Ђорђевић, у посети Белорусији, је 29. јануара 2017. рекао да је Белорусија вољна да донира осам МИГ 29 авиона, као и руски пројектиле ракетне системе. Српски медији известили су у априлу да ће се летови очекивати ове године. Српски војни експерти сматрају да је војна надоградња део покушаја владе да покаже проруско становништво у великој мери да Србија продубљује своје везе са својим старим савезником, Москвом. Циљ октобарске НАТО вежбе у међувремену одговара званичној намени контроверзног руског хуманитарног центра у јужном српском граду Нишу. Центар инсистира да постоји само да би се обезбедили “хитни хуманитарни одговори, помоћ спречили природне катастрофе и адресирали технолошке несреће и елиминисали њихове последице”.

Иако је Србија чврсто при ставу о војној неутралности, са НАТО Алијансом је повезана кроз програм Алијансе Партнерство за мир. У марту 2015. године закључен је Индивидуални акциони план о партнерству са НАТО-ом, што се сматра највишим нивоом за земљу која није чланица. Међутим, према истраживањима јавног мњења већина Срба се противи приступању земље НАТО, чему је у великој мери допринела агресија 1999. године коју је савез покренуо ваздушним ударима на СР Југославију. Током 78 дана бомбардовања, Србија је била присиљена да се повуче са Косова, које је потом стављено под међународну администрацију и прогласило независност 2008. године.

Погледајте ОВДЕ шта Лазански каже о новој војној сарадњи са НР Кином.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Промотивни видео војних вежби НАТО-а у Норвешкој “Тридент Јунктуре 2018”

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА