Најновије

"Само онај ко има снажну војску одлучује о себи"

Свечаности поводом полагања војничке заклетве војника на добровољном служењу војног рока генерације „септембар 2018. године“, кадета, ученика средње стручне војне школе и слушалаца класе резервних официра Војне академије и Војномедицинске академије генерације „септембар 2018. године“ одржане су данас у касарнама у Сомбору, Лесковцу и Ваљеву.

Промоција (фото: МОРС)

Полагању војничке заклетве у касарни „Аеродром“ у Сомбору присуствовао је министар одбране Александар Вулин и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић, где је речи заклетве изговорило 138 војника и 86 кадета 143. класе Војне академије.

Полагању војничке заклетве у касарни „Војвода Петар Бојовић“ у Лесковцу присуствовао је начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, а свечаности у касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву командант Команде за обуку генерал-потпуковник Ђокица Петровић.

Честитајући полагање војничке заклетве, министар Вулин је нагласио да је Војска Србије поносна на сваког свог припадника, као што је била посносна на сваког свог официра и војника у прошлости, тако је поносна и сада на ову нову генерацију младих људи, мушкараца и жена који ће чувати и бранити своју земљу.

- Војска Србије је гарант наше стабилности, гарант наше слободе и што будемо снажнији, опремљенији и обученији, то ће наш мир бити сигурнији, то ће наша стабилност бити сигурнија и то ћемо више бити одвраћајући фактор за било кога ко мисли да би са Србијом требало разговарати језиком силе, нагласио је министар Вулин.

Министар одбране је истакао да Србија није изазивала ратове, Србија није тражила ратове, баш као што није крива ни одговорна ни за Први ни Други светски рат, тако није била крива ни одговрна за НАТО агресију.

- Ми морамо да знамо да само онај ко има снажну и моћну војску, може да одлучује о себи. Војска Србије ће се, као и сви грађани Србије, чврсто и доследно држати политике врховног команданта Војске Србије Александра Вучића о војној неутралности. Ми нисмо војска која ће другима чинити зло који су други чинили нама. Ми постојимо да бисмо чували своју земљу и свој народ, поручио је министар Вулин.

Обраћајући се старешинама, министар Вулин је поручио да им нису дали само најбоље тенкове и најмодерније авионе, већ и изнад свега децу и младост да их чувају и подижу, да их врате боље, а министар одбране је окупљеним родитељима захвалио за данашњи дан и све године што су те младе јунаке створили и отхранили и својој држави принели.

- Као и пре сто година, сабрани испод своје заставе и око своје државе и војске, знамо да нема веће вредности од слободе, а са овом децом, овом младошћу, сигурни и поуздани да нам ту слободу нико неће ни отети ни угрозити. Колико будемо јаки, толико ће нас поштовати, колико будемо у стању да чувамо своју слободу, толико ћемо слободни и бити, закључио је министар одбране.

У ваљевској касарни данас је заклетву положило 198 војника на добровољном служењу војног рока генерације „септембар 2018. године“, кадета, ученика средње стручне војне школе и слушалаца класе резервних официра Војне академије и Војномедицинске академије генерације „септембар 2018. године“.

ОВДЕ погледајте како је Додик одликовао Лаврова.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вежба руске и српске војске

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА