Најновије

ШИПТАРСКИ ТЕРОРИСТИ СЕ ОПЕТ СКАНДАЛОЗНО ИЗВЛАЧЕ! Нема правде за убијене недужне Србе! (ВИДЕО)

Оптужнице за тешке злочине ОВК неће бити подигнуте још најмање годину дана или док се не заврше преговори Београда и Приштине јер би могле наводно да угрозе бриселски дијалог.

Терористи ОВК (Фото: Јутјуб)

Свега десет дана након што је Џек Смит, нови специјализовани тужилац за злочине ОВК на КиМ, потписао свечану изјаву да ће независно, непристрасно и савесно извршавати своју званичну функцију, јасно је само једно: Да то неће чинити претерано брзо и ефикасно. Наиме, добро обавештени извори блиски “косовским” институцијама тврде да ће већ дуго чекана правда за ОВК злочинце бити још спорија.

– Неће бити уопште оптужница најмање годину дана, односно док се не заврше преговори Београда и Приштине у Бриселу – истиче извор близак приштинским властима.

Познато је да је и само формирање Специјалног суда за злочине ОВК изазвало немире, због чега група посланика у косовској скупштини не одустаје од иницијативе о укидању тог суда. Председник лажне државе Косово Хашим Тачи већ дуже време у јавности слови за већ виђеног оптуженика пред тим специјалним судом. Иначе, Тачи је Специјални суд за злочине ОВК већ означио као “историјску неправду према Косову и ОВК”. Ипак, имајући у виду да Тачи обавља високу “државну” функцију, мало је вероватно да ће и он – али и Харадинај и Весељи бити изведени пред лице правде. Ипак, њихови најближи сарадници и саборци не би смели избећи такву судбину. Имајући све то у виду, почетак рада Специјалног суда може имати несагледиве политичке последице како на Косову и Метохији тако и у целом региону. То сматра и аналитичар са Косова, Агон Малићи.

Видео испод: Борбе на Косову 1999. године између српске полиције и шиптарских терориста ОВК

– Последице нису јасне јер не зна се кога ће суд оптужити, нити кад ће се то догодити. Не зна се ни кад ће бити избори ни како ће се развити ова ситуација са Србијом. Тренутно је веома рано да се о томе спекулише. Исто је могућ и сценарио где оптужнице имају лош ефекат на партије које су изашле из ОВК и други сценарио према којем би се гласачи тих партија мобилисали у подршци. Све је неизвесно – наглашава Малићи. Адвокат Небојша Влајић, који ће заступати жртве ОВК злочина пред тим специјалним судом, такође не очекује ускоро почетак суђења.

– Албанци су преговоре Приштине и Београда повезали са радом суда за злочине ОВК. За њих је суђење припадницима ОВК веома важно и због тога покушавају да завршетак преговора са Београдом у Бриселу услове неком врстом гаранције да ће бити или амнестирани или благо кажњени за злочине на Косову. Такође, и сам нови тужилац Смит најавио је да ће му требати сигурно годину дана да се упозна са свим предметима – каже Влајић.

Политички аналитичар Душан Јањић истиче да би бриселски процес и рад Специјалног суда за злочине ОВК требало да буду независни један од другог, али да су ипак у корелацији.

– Очекујем да ће због тога суд ускоро кренути са мањим предметима за злочине међу Албанцима који неће изазвати велику медијску пажњу, а да ће тек крајем 2019. године започети два велика процеса, и то опет избалансирано: Против ОВК злочинаца за трговину органима, али и против Ђаковичке групе високих функционера Војске Србије – истиче Јањић.

Милорад Додик одликовао Сергеја Лаврова. Погледајте ОВДЕ детаље сусрета.

Извор: blic.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Терористи ОВК заузимају прву српску касарну на караули Кошаре 1999. године

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА