Најновије

Срби са Косова: Стоп антисрпским филмовима

Чланови удружења породица страдалих Срба на Косову и Метохији протестовали у Филмском центру Србије и оптужили ту институцију, иначе подржану од стране државе, да сатанизује српски народ и директно оптужује Србе за злочине над Албанцима. 

Сцена из филма ''Терет'' (Фото: Јутјуб)

Представници Удружења породица косметских жртава, киднапованих и убијених Срба на Косову и Метохији, окупили су се у петак у Филмском центру Србије тражећи смену министра за културу Владана Вукосављевића и директора ове институције Бобана Јевтића.

Повод за овај јавни протест је, како су истакли, то што Министарство културе дозвољава да се новцем грађана Србије, кроз конкурса, финансира снимање филмова у којима се Срби представљају као злочинци у ратовима на простору бивше Југославије, и као геноцидан народ. Као примере за филмове који по оцени овог удружења сатанизују Србе наведени су "Терет" Огњена Главонића, који је приказан на овогодишњем Кану, а код нас још није имао премијеру, и "Мезимица" Немање Ћипранића. Иако снимање овог филма још није почело, Снежана Марковић Здравковић, заступница удружења, истакла је да су из неких медија сазнали да је то прича у којој је истина потпуно фалсификована, и у којој "Срби у Жутој кући Албанцима ваде органе и препродају", иако читав свет и правосуђе имају доказе да су ту Срби били жртве. Као антисрпски филм навела је и "Енклаву" Горана Радовановића, који у последњим сценама такође сатанизује српски народ.

- Господине министре Вукосављевићу, много више штете Србији и српском народу наносе такви филмови, снимљени нашим новцем, него ријалити програми - истакла је Здравковићева, која је најавила да ће ово удружење поднети и кривичне тужбе против директора ФЦС Бобана Јевтића.

Директор ФЦС Бојан Јевтић у свом обраћању јавности констатовао је да се неистинама које је објавио један дневни лист створила медијска хајка са циљем да се ова институција представи као некакав бастион антисрпства.

- ФЦС никада није подржао пројекат у коме "Срби ваде виталне органе Албанцима", нити тога има у филму "Терет", а ни у сценарију "Мезимице", што је врло лако проверити. Тужно је што се овако деликатним темама, које с разлогом острашћују многе, на овај начин манипулише, и што се оне користе за "спиновање" и разрачунавање са институцијом културе која је у претходном периоду успела да обнови српску кинематографију и врати српски филм на светку мапу. И најзад, верујемо да иза свега овога стоје неки други интереси од оних који се јавно прокламују - навео је Јевтић.

 

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА