Најновије

ЕРИЋ: Замрзнут конфликт бољи од цепања Србије

За Србију је неупоредиво бољи замрзнути конфликт на Косову, него брза решења, пошто поделе и замена територија воде цепању Србије, изјавио је ФоНету главни и одговорни уредник листа Геополитика, Слободан Ерић.

Споменик Милошу Обилићу у Грачаници (фото: Јутјуб)

Подела Косова, коју предлаже државни врх Србије, по којој би северни део припао Србији, а српски манастири имали посебан статус, није добра, оценио је Ерић, у оквиру серијала разговора Косинус.

Он је новинару Миленку Обрадовићу рекао да није добар ни предлог за замену територија који заговарају сепаратистичке власти у Приштини.

Предлози за брзо решење косовског проблема нису реални, сматра Ерић, уверен да државни врх Србије и сепаратистичке власти у Приштини за тако нешто немају унутрашњу подршку, а ни подршку међународне заједнице.

Он сматра да је саопштење Синода Српске православне цркве из маја ове године, којим се Црква успротивила подели и признавању независности Косова створило непремостиву препреку за такве сценарије.

Ерић указује да би решење косовског проблема уз губитак територије створило и непремостиве поделе унутар српског друштва.

"Замрзнути конфликт је бољи, јер ће међународне позиције Србије у будућности бити неупоредиво јаче", очекује Ерић и истиче промене на челу САД доласком Доналда Трампа, уз јачање патриотских и десних странака у Европи.

Као пример, он је поменуо и долазак на власт Слободарске партије Аустрије, али и италијанске Лиге за север, за чије лидере каже да су наклоњени Србима.

"Видећемо резултате избора за Европски парламент", рекао је Ерић, који предвиђа да ће на тим изборима као јаче изаћи странке деснице.

Према Ерићу, у прилог замрзавања косовског конфликта говори и податак да наталитет опада и код Албанаца, а не само код Срба, као и да велики број Албанаца одлази са Косова.

Мислим да компромис у овом тренутку није могућ, рекао је Ерић и навео да би, у евентуалним преговорима о брзом решењу, Србија требало да инсистира да Косово остане у њеном саставу.

Албанцима би био дат највиши степен аутономије који познаје Европа, објаснио је Ерић и подвукао да су Албанци на Косову и Метохији и даље грађани Србије и да неки од њих користе право на лечење и путовање уз коришћење српског пасоша.

Он није сагласан са ставовима да Србија не би знала шта да ради са Косовом када би се оно вратило у њен састав, јер би Албанци чинили 30 одсто бирачког тела.

Мислим да су такви ставови дубоко погрешни, рекао је Ерић, који очекује промену односа снага у свету и престанак безусловне подршке западних земаља албанској страни.

Он верује да је могуће да један део албанске политичке елите на Косову заузме другачији став од онога који заговара садашње руководство настало из ратне ОВК.

Можда део политичке елите Албанаца буде за споразум са Србијом, прогнозира Ерић и подсећа да су Албанци живели и у Краљевини Србији и у Краљевини Југославији, а после и у социјалистичкој Југославији и Републици Србији.

Мислим да би требало да указујемо колико су Албанци економски напредовали у време тог заједничког живота и колико су се образовно еманциповали, сугерише Ерић.

Према његовом ставу, проблем је што у овом тренутку нема комуникације са Албанцима и што млади Албанци не знају српски језик.

Ерић предлаже да Србија покрене политички неутралан телевизијски канал на албанском језику за емитовање програма из Србије.

Он се противи идеји о разграничењу, јер сматра да то значи цепање Србије.

Унутар аутономне покрајине Косово и Метохија, можда би требало да постоји нека врста условног територијалног разграничења између српског и албанског дела или барем у подели надлежности, сматра Ерић.

Он не верује у способност Брисела да посредује у проналажењу решења за Косово и сматра да велике силе морају да дају гаранције за примену евентуалног споразума.

"Мислим да Брисел нема капацитет да тај процес испрати до краја, а није се показао ни као неутралан посредник и домаћин у преговорима", указао је Ерић.

Без великих сила се не може, уверен је Ерић, који прецизира да гаранције за спровођење евентуалног решења морају да дају САД, Велика Британија, Немачка, Француска, Русија и Кина.

Услов је наравно да се и ми, Срби, сагласимо са споразумом, нагласио је Ерић, који се противи да Косово добије столицу у Уједињеним нацијама (УН), јер би то био јасан знак да је Србија признала Косово.

Упитан да ли би грађани Србије требало да се о евентуалном решењу за Косово изјасне на референдуму, Ерић је одговорио да територијални интегритет и целовитост земље не могу да буду предмет изјашњавања.

"Ми немамо ни законско, ни морално право да о томе одлучујемо, јер Косово и Метохија, као и остали делови територије Србије, нису својина ове генерације", објаснио је Ерић.

Он сматра да данашње генерације у том смислу немају власничка, него само корисничка права.

За Ерића је Косово и Метохија територија од посебне важности за чување националног и духовног идентитета српског народа.

Косово је дубоко присутно у колективној свести српског народа и то много више него што ми видимо и што то потврђују истраживања јавног мњења, тврди Ерић.

Он мисли да се ту не ради о косовском миту, него о косовском завету, и да Срби њиме не славе никакав пораз, већ високи етички и политички чин српске војне и политичке елите у боју на Косову 1389. године.

"Тај високи етички чин је надахњивао генерације Срба и то је дубоко утицало, не само на свест и идентитет српског народа, него и на његову карактерологију", закључио је Ерић.

ОВДЕ погледајте шта је Вучић рекао о Западу.

Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вила са Кошара

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА