Најновије

Гитара Џона Ленона продата за 2,4 милиона долара: Највиша цена у историји

Акустична гитара на којој је Џон Ленон компоновао песме „Love Me Do” и „I Want to Hold Your Hand”, продата је на аукцији у Калифорнији за 2,4 милиона долара, преносе стране агенције.

Џон Ленон (Фото: Јутјуб)

На истој аукцији је продата и глава бубња коју су „Битлси” користили на чувеном наступу „The Ed Sullivan Show”, а достигла је цену од 2,1 милион долара. То су и највише цене које су предмети везани за рокенрол достигли у историји.

Гитара марке Ј-160Е Гибсон украдена је од Ленона и деценијама је била у поседу музичара Џона Мек Коа који је купио касних шездесетих, не знајући да је неколико година раније украдена од чувеног „Битлса”. Аукцијска кућа није саопштила име купца, али је прецизирала да је продати инструмент један од само два примерка тог типа и да је допремљен 1962. из Америке у Енглеску за Ленона и Џорџа Харисона.

Ленон је користио гитару годину дана након чега је уступио Харисону, да би нестала 1963. на Божићном концерту.
Више од 50 година није се знало где је поменути инструмент, све док Џон Мек Ко из Сан Дијега није открио прошле године да би гитара коју поседује могла да има историјску вредност. Мек Ко, који је купио гитару касних шездесетих година за 275 долара, налетео је на причу о Харисону у неком старом магазину и видео фотографију са инструментом који има сличне ознаке као његова гитара. Експерти су утврдили поклапање серијског броја гитаре, врсте дрвета и ознака са Леноновом гитаром, саопштила је аукцијска кућа. 

 

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА