Најновије

ТЕШКО ДО РЕШЕЊА КОСОВСКОГ ЧВОРА: Велике силе попустиле притисак

Крај 2018. године или почетак 2019. као рокови за коначно решење косовског проблема, по свему судећи, остаће само пуста жеља међународне заједнице. Како сазнају медији из дипломатских извора, притисак свих западних фактора да се ово отворено питање што пре реши, полако јењава.

Запад спреман да успори (фото: predsednik.rs)

- Из највећих европских центара, Берлина и Париза, притисак да се ствар оконча више није жесток као до пре неколико месеци. Постаје очигледно да договор није ни на видику и те поруке су дошле и до српског државног врха. На више састанка Александру Вучићу је поручено да "може да растеже с Косовом још пар година" - каже извор из дипломатских кругова у Берлину.

Најутицајним земљама постало је јасно да Приштина не жели да учини баш никакав, ни најмањи уступак. Србија, с друге стране, жели разговор и како је председник Србије Александар Вучић више пута изјавио, компромисно решење, којим обе стране морају нешто да изгубе. Ипак, добра воља једне стране није довољна.

Хашим Тачи нема подршку у свом бирачком телу колику Вучић има у централној Србији и зато се не усуђује да изађе са било каквим конкретним решењем. Тек стидљиво, понекад, помене разграничење, а најбољи показатељ да је решење на дугом штапу можда је то што ни Заједница српских општина није формирана скоро две хиљаде дана од када се власт у Приштини на то обавезала. То је сада постало јасно и Западу.

Последња рунда преговора у Бриселу између Београда и Приштине 7. септембра није славно завршена или боље речено није ни почела. Након разговора са високом представницом Федериком Могерини, Вучић је и поред свих притисака одбио да се састане са Хашимом Тачијем. На то се одлучио због "свих превара, претњи и лажи албанских представника", рекао је тада директор владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Паралелно, дошло је и до промене става неких од најмоћнијих земаља. Сједињене Америчке Државе, које су по природи ствари на страни Приштине, требало је да изврше коначан притисак на представнике власти на Косову, али то се није догодило. Уместо тога, Трампова администрација, рекло би се неочекивано, релаксира однос према Београду и читавом преговарачком процесу. У последњих неколико недеља од "ствар је готова, Косово је независна држава", дошли смо до "Вашингтон се неће мешати у процес, подржаће све што се две заинтересоване стране договоре".

Истовремено, и Русија каже да ће подржати свако решење на које српска страна пристане.

Почетком септембра европски комесар Јоханес Хан је рекао да не одбацује ниједну идеју, односно решење за Косово и Метохију, па ни размену територија, али је истакао да цео посао треба завршити до лета наредне године. То је вероватно био први пут да рок више није крај ове, нити почетак следеће године, већ лето 2019. И из изјаве европског комесара могло се закључити да Косово није завршена прича већ како је рекао залаже се "за решавање било каквог билатералног сукоба", али да "свако решење мора да допринесе широј стабилности овог региона, тако да то билатерално решење не иде на штету других у региону".

Ускоро са Путином

Председник Србије Александар Вучић рекао је јуче да је почаствован што ће имати прилику да разговара са председником Русије Владимиром Путином и да очекује да и овај састанак има велики значај за даље учвршћивање пријатељства српског и руског народа и за развој свестране сарадње две земље. Уочи посете Москви, Вучић је примио амбасадора Русије Александра Чепурина, с којим је размотрио конкретне предлоге за стратешке пројекте економске сарадње у различитим областима, попут енергетике и инфраструктуре.

Они су истакли да би такви пројекти донели велику корист за економски напредак Србије и Русије. С тим у вези, најављено је и скоро заседање Мешовитог комитета за сарадњу две земље.

Председник Вучић је рекао да су стабилност Србије, као и мир и сарадња у региону основа државне политике, али да ништа не сме да угрози сувереност и независност наше земље. Вучић је јасно и недвосмислено потврдио да ће Србија остати војно неутрална земља, наведено је у саопштењу.

ОВДЕ погледајте шта је Шешељ рекао о Вучићу.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шешељ о решењу за Косово и Метохију

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА