Најновије

БРНАБИЋ: Чланство у Европској унији је кључни спољнополитички циљ Србије

Премијерка Ана Брнабић састала се у Њујорку, у оквиру заседања Генералне скупштине УН, са холандским премијером Марком Рутеом, са којим је разговарала о дијалогу Београда и Приштине и чланству у ЕУ као кључном спољнополитичком циљу Србије.

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Председница Владе истакла је да је Србија посвећена наставку дијалога, како би се дошло до решења које је прихватљиво за обе стране

"Чланство у Европској унији је кључни спољнополитички циљ Србије", нагласила је Брнабић и подвукла да „немамо план Б када је реч о чланству у ЕУ".

Премијерка је додала да чланство у Европској унији није циљ сам за себе, већ да су за грађане наше земље важне пре свега реформе које спроводимо на путу до пуноправног чланства у ЕУ.

Председница Владе упознала је холандског премијера са најважнијим резултатима економских реформи у Србији.

„У првој половини ове године раст БДП-а био је 4,8 одсто што је у врху међу европским земљама", истакла је Брнабић и додала да је циљ Владе дугорочно одржив економски раст, заснован на креирању додате вредности и на иновацијама.

Брнабић и Руте разговарали су и о реформама које Србија спроводи у области владавине права и правосуђа.

Премијерка је истакла да је о тим темама, као и о Косову и Метохији, разговарала са представницима организација цивилног друштва и да је посвећена даљем неговању дијалога Владе и тог сектора.

Председница Владе је рекла да сматра да у Србији постоји слобода медија, а да је она увек отворена за разговар са онима који се са тим не слажу.

„Успоставили смо дијалог и редовне састанке са представницима медијских и новинарских удружења које води мој кабинет, разговарамо о разним темама и сматрам да је веома важно да наставимо да негујемо дијалог", нагласила је Брнабић, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

Она је такође истакла значај састанка са Рутеом јер је за Србију важна подршка Холандије на путу евроинтеграција.

Додаје да Холандија спада у групу земаља са којима Србија често није имала довољно разумевања али да се то сада променило.

"Разговарали смо потпуно искрено и отворено, састанак је био веома пријатан", рекла је она.

Додала је да је нама у интересу да имамо и што бољу економску сарадњу са том земљом.

"Имамо велике и квалитетне холандске инвеститоре у Србији", рекла је она уз очекиваје да се ситуација на том плану у наредним месецима још више продуби.

Председница Владе Србије Ана Брнабић каже да ће на панелу у Њујорку, посвећеном мировним операцијама, позвати да се не смањује УНМИК мисија на Косову и Метохији. 

Брнабић, која предводи делегацију Србије на заседању Генералне скупштине Уједињених нација, рекла је да ће на састанку на високом нивоу под називом "Акција за мир" истаћи да више од 300 жена и мушкараца из Србије учествује у мировним мисијама широм света што је, нагласила је, још један показатељ озбиљности и значаја Србије и њене преданости миру и безбедности широм света. 

Истовремено, премијерка каже да ће панел посвећен мировним операцијама искористити да позове да се не смањује УНМИК мисија на Косову и Метохији јер је то једна од највећих безбедносних мисија "у и даље комплексном окружењу" на КиМ. 

Премијерка је уверена да ће дијалог Београда и Приштине бити тема свих састанака у Њујорку.

"Сви су заинтересовани за то како тај дијалог тече. Пуна подршка председнику Александру Вучићу на његовим храбрим потезима и одлучности да проба да реши вишедеценијски проблем, који је некако најлакше политичарима да оставе са стране", рекла је Брнабић. 

Према њеним речима, "цени се што Вучић покушава да реши проблем који ће утицати на регионалну стабилност и безбедност, а онда и на стабилност и безбедност у Европи".

Брнабић је рекла и да је делегација Србије добила позив и да се састане са америчким секретаром за трговину Вилбуром Росом, што није било планирано. 

Она је додала да ће састанак, за који је рекла да "још једном показује све боље односе између Србије и Америке" бити одржан у четвртак или петак. 

Брнабић ће касније данас, по локалном времену, учествовати на састанку на високом нивоу под називом "Акција за мир" који је посвећен мировним операцијама, у организацији генералног секретара УН.

Док сви чекају испоруку С300 Сирији, он већ стигао. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА