Најновије

ДРАМАТИЧНА СИТУАЦИЈА: Прети ли свету рат Русије и Израела?

Могу ли руска и израелска армија доћи у директан сукоб у Сирији - питање је о којем после одлуке Кремља да пошаље системе С-300 сиријској армији расправљају не само војни експерти.

Шојгу и Путин (Фото: Ria)

Ситуацију је учинио још драматичнијом израелски министар одбране Авигдор Либерман, рекавши да ће уништити С-300 ако они буду гађали израелске авионе. На то ће, слажу се руски војни експерти, Москва морати да одговори, јер се увелико говори да ће Сиријцима руски инструктори помагати да користе С-300.

Евентуална нова погибија руских војника и официра у Сирији сигурно би утицала на брз и жесток одговор Русије јер би у противном ћутање изазвало, како се оцењује у Москви, буру незадовољства у Русији и подсмех на међународној сцени.

- Израел ће се сада сигурно уздржати од уласка својих авиона у сиријски ваздушни простор. Израелском министру Авигдору Либерману, бившем совјетском грађанину родом из Молдавије сигурно је јасно да је опасно провоцирати Русе и доводити у питање њихов понос као и квалитет војне технике - слажу се готово сви руски војни стручњаци. - Ми, сигурно, нећемо дозволити да Израел уништии системе С-300 које је купила Сирија. Они неће бити довезени на ледину без заштите другим системима.

Без обзира на то што С-300 нису нови системи и о њима сигурно доста тога знају Американци, верни савезници Израела, њих не треба потцењивати тим више што ће они имати подршку друге руске војне технике. Искусни руски генерали, међу којима је и актуелни министар одбране Сергеј Шојгу, знају да би израелски авиони ако крену да униште С-300 настојали да им се неприметно приближе, а није искључено да покушају то да направе и њихови диверзанти.

- У Израелу сигурно има и оних који сада размишљају како да обрукају Русе и њихове С-300. Није искључено да им у томе помогну Американци - каже пензионисани пуковник Владимир Воејков, који је био на челу руског пука ПВО, данас старији сарадник Института војно-политичких проблема. - Ако се Израел упозори да ће на командним местима сиријских С-300 бити руски инструктори, они ће морати да схвате да гађање по руским посадама значи аутоматски рат са Русијом.

Иначе, експерти тврде да ће, ако Сирија добије пет, шест дивизиона С-300, моћи да покрије цело своје небо.

Са друге стране, пуковник Александар Бабакин, старији сарадник Научно-истраживачког института Министарства одбране РФ, каже да у Сирији Руси имају РЕБ "Красуха 4" и Р-330Ж "Житељ", као и комплекс активних сметњи "Ричаг-АВ". Али, како истиче, нема сумње да ће Руси довести у Сирију и најновије системе "Дивноморје" као и оне који до сада нису показивани јавности.

- ТИ системи могу да створе непробојну куполу над обалом Сирије и Црним морем у радијусу од неколико стотина километара. Уосталом, није се случајно жалио америки генерал Рајмонд Томас да се радиолектронским уређајима гуше системи америчких авиона у Сирији. Амерички авиони раде на посебном дијапазону веза, али га Руси знају - каже пуковник Бабакин.

Помоћник председника Русије Јуриј Ушаков потврдио је да ће Путин и израелски премијер Бењамин Нетанијаху наставити да одржаају контакте без обзира на недавни инцидент када су у близини сиријске обале израелски авиони испровоцирали ситуацију у којој су Сиријци погодили ракетом С-200 руски извођачки авион "Ил-20"...

- Путин и Нетенијаху су се често сретали и мислим да ће тако и наставити - кажу у Кремљу.

На другој страни и медији у Тел Авиву су цитирали Нетенијахуа који је рекао "да ће и даље бити у вези са Путином и наставити преговоре".

Лавров: Кренула испорука

Велики руски брод је ове седмице прошао кроз Босфорски мореуз, крећући се према луци Тартус, у Сирији, а руски министар иностраних послова Сергеј Лавров потврдио је да је већ почела испорука ракетних система С-300.

- Како је председник Путин казао, кораци ће бити предузети са циљем да се осигура стопроцентна безбедност нашег војног особља и контингента у Сирији и ми ћемо их применити - истакао је Лавров.

"Паметне" ракете

Војно руководство Русије је више пута изјављивало да ће се нова војна техника правити уважавајући искуство из последњих ратова, пре свега оног у Сирији. Тако је већ руска војна индустрија направила "паметну" ракету коју ће користити ПВО систем средњег домета "Бук-М3" па ће бити далеко ефикаснији него до сада. Ту ракету су већ сада назвали "ловац томахавка". Конструктори тврде да се она битно разликује од "Букова" који су се први пут појавили у совјетско време осамдесетих година прошлог века када су заменили застареле системе "Куб".

Прочитајте ОВДЕ какве су то нове тензије озмеђу САД и Кине.

Извор: Novosti. online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ко је одговоран за заоштравање ситуације у Сирији?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА