Најновије

ВОЈСКА СРБИЈЕ У НАЈВИШЕМ СТАЊУ ПРИПРАВНОСТИ! Погледајте шта то заправо значи

Борбена готовост оружаних снага, по наређењу председника, подигнута на највиши ниво. Знак за убрзане припреме дат Специјалној бригади, делу Ратног ваздухопловства и ПВО, Гарди...

Војска Србије у Копненој зони безбедности (Фото: Јутјуб)

Степен највише борбене готовости на који је јуче, по наређењу председника Републике и начелника Генералштаба, подигнута Војска Србије, означио је стање приправности за дејство свих кључних јединица наших оружаних снага. То се, пре свега, односи на снаге за хитно реаговање, као и на команде и припаднике јединица за подршку. Знак за убрзане припреме за акцију дат је Специјалној бригади, делу Ратног ваздухопловства и ПВО, Гарди и појединим батаљонима у свим бригадама Копнене војске. Овај ниво спремности подразумева окупљање људства, проверу технике и успостављање готово непрекидног дежурства на командним положајима. Како се објашњава у војном врху, у миру део јединица и људства непрекидно је у систему дежурства, а реч је о највиталнијим снагама, које су непрекидно спремне за реаговање.

– Када се изда команда за виши ниво готовости, круг јединица које су наготовс проширује се по унапред припремљеним плановима. У пракси то значи окупљање старешина, издавање наређења официрима, подофицирима и војницима да не напуштају матичне гарнизоне, као и стављање технике у пуну оперативност.

Све команде и јединице Војске Србије имају разрађене планове деловања зависно од процене ризика и потребе да се реагује. Кључну улогу у овом процесу има Генералштаб Војске Србије. У њему је смештен Оперативни центар преко кога се проверава спремност сваке појединачне јединице, али и издају наређења која долазе из државног и војног врха. Приликом заоштравања кризе на Косову и Метохији, аларм се између осталих јединица прво пали у Другој и Четвртој бригади Копнене војске, чије су команде у Краљеву и Врању. Зона њихове одговорности простире се до административне линије са КиМ, а у свом саставу имају борбена возила, тенкове и тешку артиљерију. Своје планове, међутим, има и Приштина, а најризичнији је под кодним називом “Златна сабља”. У његовом средишту је оперативна разрада упада на север покрајине и успостављање власти у овом делу КиМ. Поједини његови елементи примењени су приликом хапшења директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, као и током јучерашњег упада на Газиводе. Овај план направљен је у сарадњи са Американцима и западним стручњацима за безбедност.

Главна снага Приштине, поред јединице РОСУ која је јуче била носилац акције хапшења Срба са севера Покрајине, јесу и јединице КБС, које су виђене да прерасту у тзв. војску Косова. Све снаге које Приштина има на располагању много су слабије обучене, опремљене и наоружане од јединица Војске Србије. Користе махом лако пешадијско наоружање, али у процесу су набавке артиљеријских средстава, ракетних бацача и пет савремених хеликоптера.

Председник Србије Александар Вучић јуче се обратио нацији поводом упада Албанаца на Газиводе. Погледајте ОВДЕ шта је рекао.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте како је изгледао долазак Хашима Тачија на језеро Газиводе

 

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА