Најновије

ЕНГЛЕЗИ: Договор Београда и Приштине – историјски споразум или сукоб

Поводом сутрашњег наставка дијалога Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, британски "Би-Би-Си" оцењује да је питање да ли ће евентуални договор бити историјски или би могао да покрене ратни сукоб, и додаје да то зависи од тога кога питате.

Споменик Обилићу у Грачаници (фото: Јутјуб)

Напомињући да спекулације указују да би оквирни договор могао да буде постигнут већ сутра у Бриселу, где ће се састати председник Србије Александар Вучић и Хашим Тачи, Би-Би-Си наводи да је идеја једноставна: три општине југа централне Србије (Прешево, Бујановац и Медвеђа) у којима, како се наводи, живе претежно Албанци, придружиле би се Косову.

Заузврат, додаје се, Србија би поново успоставила потпуну контролу над општинама у северном делу Косова, где живи већински српско становништво и од Албанаца их дели река Ибар, која пролази кроз срце Митровице.

Заговорници ове размене територије сматрају да би размена територија потенцијално могла да оконча сукоб настао пре десет година, када је Косово једнострано прогласило независност.

Би-Би-Си преноси изјаву стручњака за Балкан на Лондонској школи економије Џејмса Кер Линдзија, који каже да промене границе можда изгледају невероватне, али и да многи то сматрају практичним решењем.

"Постизање споразума би отворило пут за потпуну нормализацију односа између Београда и Приштине и омогућило би Косову да коначно постане члан Уједињених нација", сматра Кер Линдзи.

Би-Би-Си примећује да је идеја о размени територија, чим је дефинисана, изазвала реакцију с обзиром на то да је Западни Балкан прошао кроз период, како се наводи, утврђивања граница деведесетих, након распада бивше Југославије.

Подсећа се да је у етничким сукобима тада погинуло више од 100.000 људи, а да су милиони расељени.

ОВДЕ погледајте о Вучићевој шареној лажи у Грделици.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Споменик Милошу Обилићу у Грачаници

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА