Најновије

ХАРИС СИЛАЈЏИЋ ОСУМЊИЧЕН ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ! Знао је за убијање Срба у логорима, подржавао долазак муџахедина! (ВИДЕО)

МУП РС проследио пријаву Тужилаштву БиХ за ратне злочине против бившег функционера такозване Републике БиХ. Оптужбе да је оснивао логоре на подручју Коњица, Челебића, Мусале, Брадине

Харис Силајџић (Фото: Јутјуб)

Полицијска управа Требиње доставила је Тужилаштву БиХ извештај против Хариса Силајџића због сумње да је као високи функционер такозване Републике БиХ починио ратни злочин против цивилног становништва и ратни злочин против човечности на подручју општине Коњиц од 1992. до 1995. године, потврђено је у МУП РС.

Силајџић се, према наводима у извештају, сумњичи да је од 1992. до новембра 1993. године у својству министра иностраних послова, а потом до краја 1995. године као председник такозване Владе БиХ и један од оснивача “Патриотске лиге” у Коњицу доносио одлуке о оснивању логора на подручју Коњица, Челебића, Мусале и Брадине.- У овим логорима се налазило противправно ухапшених више стотина српских цивила, убијена су 32, а више десетина жена је силовано, што потврђује да је Силајџић, вршећи најодговорније функције у извршној власти, знао и одобравао постојање и деловање ових логора у којима су почињени ратни злочини, те постављао управнике логора у Мусали попут Етхема Жилића - наводи се у документу.

У извештају се наводи и да је Силајџић одговоран што је као високи фукционер тзв. Републике БиХ знао и морао да зна, те преко других лица учествовао у кривичним делима ратних злочина. Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, каже да се у предмету "Силајџић" ради о класичном удруженом злочиначком подухвату.

- Позитивно је што је овај извештај отишао у Тужилаштво БиХ, али остајемо скептични, јер су многи јачи предмети против политичара из ратног врха тзв. Републике БиХ остали у фиокама. Очекујемо од Тужилаштва БиХ да отвори овај случај, а наш центар стоји на располагању Тужилаштву БиХ за доказни материјал - истиче Којић.

Патријарх Иринеј хитно писао васељенском патријарху Вартоломеју. Прочитајте ОВДЕ о чему се ради.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Харис Силајџић осумњичен за ратне злочине над Србима

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА