Најновије

КЛИНТОН ЈЕ 1999. ДЕБЕЛО НАГРАДИО ЂУКАНОВИЋА! Дао му 55 милиона долара, а ево шта је Мило урадио

Администрација бившег америчког председника Била Клинтона пружала је значајну политичку и финансијску подршку црногорској власти након што се председник Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић дистанцирао од политике Слободана Милошевића, пишу подгоричке Вијести.

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Како се наводи, то се може закључити из докумената који су крајем прошле недеље постављени на сајту “Председничке библиотеке и музеји Била Клинтона”, у којима се наводи да је администрација бившег председника САД само 1999. године Црну Гору помогла са 55 милиона долара.



- Двадесет милиона од тога је била техничка и хуманитарна подршка, а 35 милиона платни биланс - рекао је 9. децембра 1999. године Џејмс Добинс, специјални саветник председника и државне секретарке за Косово и примену Дејтонског споразума.

Добинс је том приликом казао да САД подржавају политичке и економске реформе које се дешавају у Црној Гори и да би она могла да послужи као пример осталим деловима тадашње Југославије. Наводи се да је похвале на рачун Ђукановића Клинтон изнео у говору јуна 1999, а у част тадашњег словеначког председника Милана Кучана.



- Желео бих да се захвалим такође и председнику Црне Горе Ђукановићу, који је овде вечерас са нама, за све што су урадили да заштитите демократију и толеранцију неопходну да се она развије. Уз вашу помоћ, и сталан опрез, можемо једном за свагда доказати да су Европа и слобода синоними - пише у његовом говору од 21. јуна 1999.

Тадашња америчка државна секретарка Медлин Олбрајт се са црногорским председником састала крајем 1999. године у Берлину на маргинама састанка шефова дипломатија осам најразвијенијих земаља света (Г8), а њих двоје су наредне године разговарали и у Риму, што се види из доступних података о састанцима америчког председника и државне секретарке.

Наводи се и да је уочи почетка бомбардовања НАТО 1999, Клинтонов саветник за националну безбедност Семјуел Бергет припремио документ који се тиче војних операција на Косову, а у којем је за Олбрајт био намењен део о Црној Гори. У документима се наводи и да се Бела кућа трудила да о питању стабилности Црне Горе 2000. године разговара са тадашњим и садашњим руским председником Владимиром Путином.

- Многе земље Г8, нарочито наше НАТО савезнице и ми сами, забринути смо због напора Милошевића да дестабилизује регион, не само Црну Гору, него много шире. Зато очекујем да се током радне вечере и билатерале са председником Путином помене питање стабилности на Балкану и да ће председник нагласити важност да се залажемо за очување демократске владе под Ђукановићем - рекао је тадашњи државни секретар Стајнберг.

Црна Гора била је тема више телефонских разговора Клинтона са британским премијером Тонијем Блером и немачким канцеларом Герхардом Шредером. У другом разговору он Блеру говори како се и да ли се може извршити економски притисак на Милошевића који неће превише нашкодити Македонцима и Црногорцима, а међу опцијама су борба против прања њиховог новца на Кипру и притисак на њихове рачуне у Лондону.

- Не желим да Црногорцима створим било какве проблеме – казао је Клинтон Блеру у априлу 1999. године.

Патријарх Иринеј хитно писао Вартоломеју. Погедајте ОВДЕ о чему се ради.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мило Ђукановић о НАТО бомбардовању СР Југославије 1999. године

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА