Најновије

Леонид Савин поручује: Србија је добродошла у Евроазијску унију

Леонид Савин, руски геополитичар и блиски сарадник Александра Дугина у интервјуу за портал Србија Данас је анализирао актуелна дешавања широм света. Савин се, током разговора, дотакао и могућности да Србија постане чланица Евроазијске уније и нагласио предности које би наша земља имала опредељивањем за нови правац у спољној политици. 

Леонид Савин (Фото: Јутјуб)

Шта мислите о лошем Западном културном утицају на Русију?

- Тако је вековима. Осећамо да Запад покушава да искористи Русију на разне начине, путем војске, економије, политике, дипломатије, тако да то није нов феномен. Сада сваки народ, нација и држава осећа утицај глобализма. И сад осећам јак притисак са Запада на Русију. Сада наши партнери трпе због санкција које су нам уведене, али ради се о политици само једног актера на светској позорници, Сједињеним државама, које покушавају да створе глобална правила за економију и политику. Због уравнотежења светске политике имамо шансу да бар покушамо да имамо независну политику у Русији и да сарађујемо са разним државама: Кином, Ираном... Тако да мислим да је нормално то што се догађа у Русији, али само морамо наћи нове прилике да наши западни партнери у Европи не трпе због Сједињених држава.

Да ли је основни задатак Владимира Путина да пронађе политичког наследника?

- Да, биће нам потребан врло јак председник после њега. Можда не као Путин, али сличан, са војним и обавештајним знањем којим ће водити Русију.

Да ли ће лидер САД Доналд Трамп успети да побољша америчко-руске односе?

- Трамп би волео да побољша односе са Русијом, али то не зависи од њега због тога што "паралелена држава", амерички естаблишмент, администрација (не председничка) води спољну политику и Русија је за њих мали партнер, нпр. земља коју би могли да користе за ресурсе или утицај на простору Евроазије, али не независни партнер.

Хоће ли Трамп успети у својој намери да има два мандата?

- Биће то врло тешко за њега, покушаће, али нисам сигуран да је то могуће. Видимо да ће можда доћи до његовог опозива. Неке групе унутар Републиканске странке имају интерес да Трамп буде смењен, а да на председничко место дође Мајк Пенс. Свакако мислим да Трамп неће успети да избори други мандат.

Да ли постоји опасност да после Трампа буде изабран председник из естаблишмента који ће упропастити све што је Трамп урадио?

- Можемо видети да су у многим државама, не само у Сједињеним државама, нови лидери врло глупи политичари. То пре није био случај, сетите се само Маргарет Тачер и Жака Ширака, а сада видимо неке идиоте као (Маурисија) Макрија у Аргентини или (Емануела) Макрона у Француској. Тако да је могуће да ће таква врста личности доћи на место председника у Сједињеним државама. У Вермонту је врло могуће да ће нови гувернер бити трансродна особа. Тако да је врло могуће да ће нови председник бити врло слаба и глупа личност, али коју ће подржати моћне групе.

Када ће се завршити рат у Сирији?

- Врло тешко питање, поготово ако поставимо питање шта сматрамо ратом. Да ли то нека герилска борба или борба против терористичких група. Већ неколико година Русија је врло успешна у борби против тероризма и елиминисано је 80.000 терориста. Са данашње тачке гледишта и даље се ради о рату, само је једна армија елиминисана.

Да ли Сирија уопште има будућност?

- Већ се воде преговори о помоћи у обнови Сирије и неке руске компаније већ раде на обнови.

Како коментаришете Трампову тврдњу да би Саудијска Арабије и друге богате земље требале да учествују у обнови Сирије, а не САД?

- Мислим да Асад не би волео да прихвати помоћ од Саудијске Арабије. Од Ирана и неких других савезника би прихватио помоћ, али не и од Саудијске Арабије.

Да ли ће можда постати федерација?

- Мислим да не.

Да ли ће Курди добити своју државу?

- Не, то није могуће бар у наредних 20 година.

Како посматрате ситуацију у Јемену?

- Јемен је врло критична тачка на Блиском истоку и то је рат Запада против још једне независне државе и народа, али видимо да је Саудијска Арабија показала слабости у Јемену. Хути су добро и успешно нападали саудијске снаге, то је био својеврсни тест за тај регион.

Која држава је кључна за светске односе на Блиском истоку?

- Мислим да све зависи од Сирије и исхода сукоба у Сирији.

Да ли су Србији отворена врата у ОДКБ-у и Евроазијској унији?

- За ОДКБ је тешко рећи јер се састоји од држава бившег СССР, али можда постоји могућност да се то другачије уреди, да се промени статут. Што се тиче Евроазијске уније Србија се може активирати више, да нпр. добије статус посматрача или специјални статус, а већ постоје добри трговински односи између Србије и Русије. По мом мишљењу, проблем је што Србија иде у ЕУ. Јерменија се не граничи са земљама Евроазијске уније, а ипак је члан. Тако и Србија може постати чланица. Ипак, потребно је да Србија усагласи законе, пре свега због трговине и економије, да донесе 10.000 нових прописа. То исто, само много компликованије и опширније, тражи и ЕУ од Србије. Неку храну или производе не можете да производите у ЕУ јер постоје одређене квоте. У Евроазијској унији нема таквих ограничења.

Како коментаришете све што се догодило у Македонији и Црној Гори? Да ли је то руски пораз?

- Мислим да то није руски пораз јер се Русија није мешала ни у шта, што се дешавало у Македонији и Црној Гори. У последњих 20 година руска спољна политика није снажна као западна. Ми нисмо организовали војни пуч у Црној Гори, а неким политичарима је одговарало да се тако мисли. Исто важи и за Македонију. Русија се није мешала, (Џорџ) Сорош јесте. Постоји врло велики утицај Сорошевих експозитура у Македонији. Амбасада САД се, такође, отворено мешала у политику Македоније и утицала, чак је дала новац да се одржи референдум о имену и то пре званичне објаве да ће референдума бити. Дакле, врло је јасно да Запад и САД спроводе своје утицаје у овим земљама.

Како коментаришете нове иступе председника Белорусије Александра Лукашенка?

- То је нормално, Лукашенко у последњих 15 година покушава да седи на две столице. Некад критикује Запад, некад Русију, па опет Запад…

Ком јату ће се на крају приклонити?

- Белорусија је већ у Евроазијској унији, постоји велика војна повезаност са Русијом, а економски зависи од Русије на много начина. Како ће покушати да направи договор са Западом? На Западу мрзе Белорусију, а и већина Белоруса су отворено проруски.

Како видите ситуацију у Донбасу?

- Ситуација у Донбасу је врло лоша јер су то постале мафијашке државе, као Нагорно-Карабах. Сада само неколико људи жели да котролише све тамо. 

Леонид Савин је у Београду био ради представљања почетка рада Међународног евроазијског покрета у Србији и поред тога је одржао стручни семинар на тему неоружаних средстава рата.  

- Док је ситуација у свету врло нестабилна, Србија данас свакако има алтернативу ЕУ. Алтернативу која не уцењује, не прети, не меша се у унутрашње ствари наше државе. Остаје да се види само шта ће Србија одлучити. Ићи у савез са руским пријатељима или Западним "пријатељима"? – рекао је Савин.

Леонид Савин је уз Александра Дугина аутор књиге “Мрежни ратови” која се бави америчким неоружаним методама рата против других држава која је преведена и на српски језик. Књигу можете наручити ОВДЕ. У Србији се коже купити и Савинова књига “Од шерифа до терористе” коју можете наручити ОВДЕ.

Жестоку расправу новинара Миодрага Зарковића и некадашњег амбасадора Србије у САД Милана Ст. Протића о Ратку Младићу погледајте ОВДЕ.

Извор: Srbijadanas. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Леонид Савин о оснивању представништва Међународно евроазијског покрета у Србији.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА