Најновије

„Моритати и легенде“: Посетите Лагунин књижевни клуб

Четрдесет трећа трибину Лагуниног књижевног клуба ће бити одржана данас, у петак, 7. септембра, од 18 сати у књижари Делфи у СКЦ-у.

Фото-Лагуна

О књизи „Моритати и легенде“ великог чешког писца Бохумила Храбала говориће књижевни критичар Милан Влајчић и уметнички пар Борис Бурић и Ненад Рацковић. Разговор ће модерирати уредница издања Јања Стјепановић.

Храбалових дванаест прича, инспирисаних „крвавим“ поемама које су се некада приповедале на вашарима пред одушевљеном масом, први пут је на српски језик превео професор Александар Илић, који је написао и поговор за ово издање.

По чему се ова збирка разликује од других Храбалових књига? На који начин се модерно прожима са древним у Храбаловим „крвавим“ баладама и легендама? И како је свакодневно брбљање на улицама, трговима, пијацама и кафанама повезано са надреалистичком имагинацијом?

„Моритати и Легенде“ доносе све врлине Храбалове прозе. Ослушкујући анегдоте испричане у галами пивнице или дебате у берберницама где се решавају светска питања, користећи расправе у надреалистичком кружоку којем је и сам припадао, али и писма која су му читаоци слали да би га еуфорично хвалили или највулгарније оцрнили, Храбал претвара глас народа у трагикомичне приче у којима велича обичног човека.

Извор:Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА