Најновије

СРБИЈА У ПРОБЛЕМУ? Оптужени смо за продају оружја...

Министарство трговине, турзима и телекомуникација у Влади Србије нема сазнања о томе да је оружје произведено у Србији завршило у Јемену.

Специјалне јединице ВС (фото: МОРС)

"Дозволе за извоз у Јемен се не издају“, стоји у одговору који је путем мејла упућен из Министарства надлежног за издавање дозвола за извоз оружја из Србије.

Питање у Србији произведеног оружја које користе сукобљене стране у Јемену поново је актуелизовано након што су се на друштвеној мрежи Твитер појавиле фотографије борца са ознакама Хуту трупа, који у руци држи пушку М93 која се производи у фабрици Застава, у Крагујевцу у централној Србији.

Оружје произведено у Србији је у недавним месецима уочено на фотографијама припадника обе стране укључене у крвави сукоб у Јемену, држави која је под режимом санкција Уједињених нација на увоз оружја. У њој се трећу годину сукобљавају трупе етничке групе Хуту, за које се спекулише да уживају подршку Ирана, и снаге које су подржане од стране суседне Саудијске Арабије и које контролишу север Јемена, са главним градом Саном. 

У августу је публикована фотографија са једним војником који у рукама држи М93 пушку, произведену у фабрици у Крагујевцу. Слично се догодило и у јулу када се Твитером проширила фотографија војника припадника про-саудијских снага са Заставином М05 пушком. 

У одговору на упите, надлежни за извоз оружја из Србије у Министарству трговине прецизирају да се Србија приликом издавања дозвола за извоз наоружања посебно руководи правилима да не дозвољава извоз у земље које су под ембаргом Уједињених нација, Европске уније и Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС). 

"Такође, Министарство у обзир узима и санкције које се спроводе од стране САД и Русије, као глобалних сила", наведено је још. 

На питање да ли Србија извози пушку Застава М93 и у које државе, за РСЕ је речено: 

"Србија је током 2017. године и у периоду од 01. 01. до 01. 09. 2018. године укупно издала 13 дозвола за извоз које су за предмет (најчешће поред остале робе) имале пушку М93 произвођача 'Застава оружје' а.д. Крагујевац. Дозволе су издате за извоз у земље чланице ЕУ (Чешка, Бугарска), као и у Алжир, Уједињене Арапске Емирате и Краљевину Саудијску Арабију." 

У Министарству такође наводе да од сваког добављача траже потврду о пријему оружја, којом надлежни органи државе купца или крањег корисника потврђују да им је оружје по издатој дозволи испоручено. Из Министарства негативно одговарају на питање да ли надлежни у Србији могу да контролишу где одлази оружје које се произведе у Србији: 

"Од момента испоруке Република Србија нема даљих могућности за проверу да ли и где то оружје може бити преусмерено илегално, што је искључива одговорност државе крајњег корисника."

Објашњава се још да се Србија налази на трећем месту у свету када је у питању транспарентност у извозу малог и лаког наоружања, и то према редовној годишњој публикацији која се бави мониторингом у области промета наоружања и војне опреме. 

Ту публикацију, која се сматра једном од најрелевантнијих у свету у тој области, подвлаче у Министарству, сваке године објављује организација "Small Arms Survey". 

Иначе на интернет порталу ове организације наводи се да је реч о пројекту који спроводи анализе о промету лаког наоружања, што је део активности Института за међународне и развојне студије у Женеви (Швајцарска). 

"Испред наше земље на тој листи су само Немачка и Швајцарска, док Холандија и Србија деле треће место" наводи се у писму које је из Министарства на чијем је челу вицепремијер у Влади Србије Расим Љајић упућено у четвртак, 6. септембра програму. 

Председник невладиног Атлантског савета Србије и потпредседник Асоцијације атлантског споразума Владан Живуловић каже да се одлуке о извозу оружја доносе у складу са захтевима глобалног тржишта. Ту се Саудијска Арабија третира као пожељан купац, који има потребе за оружје, а није под режимом међународних санкција: 

- Саудијци су на белој листи и САД и Уједињених нација и Европске уније. Шта су они даље са тим радили? Вероватно је 99 одсто оружја тамо отишло званичним путем. Наравно, Саудијци 95 одсто оружја набављају из САД. Преосталих пет посто покривају Србија, Бугарска, Пољска. Шта се са тим делом оружја догађа то је за неку другу врсту истраге - подвлачи Живуловић. 

Међународна невладина организација Хјуман рајтс воч је у недељу апеловала на заустављање извоза оружја у Саудијску Арабију, након што је 9. августа у авио ударима у Јемену убијено 26 деце а најмање 19 рањено. 

Хјуман рајтс воч је саопштењем емитованим пре пет дана позвао на моментално обустављање извоза и подршку напорима Уједињеним нацијама за спровођење истраге о насиљу свих страна укључених у крвави конфликт. 

"С обзиром да је ратни сукоб ескалирао у марту 2015. године у бројним сукобима су кршени ратни закони, без спровођења адекватних истражних радњи, стварајући околности у којима снабдевачи оружјем бивају саучесници у ратним злочинима" наведено је у извештају ове организације.

ОВДЕ погледајте да ли ће Вучић да пошаље војску на Косово и Метохију.

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Заједничка вежба руске и српске војске

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА