Најновије

АСАД ЧЕКА ЗЕЛЕНО СВЕТЛО ЗА НАПАД, САМИТ ЈЕ ЗАВРШЕН: Путин, Ердоган и Рохани рекли своје! (ВИДЕО)

Председници Русије, Турске и Ирана сусрели су се 7. јуна у иранској престоници Техеран како би разговарали о питању северне сиријске провинције Идлиб, који је под контролом неколико радикалних група, укључујући и Хаџат Тахрир ал Шам.

Сиријска војска (Фото: Јутјуб)

Током састанка, турски премијер Реџеп Тајип Ердоган рекао је да његова земља не може сместити више избеглица и предлаже примирје у Идлибу као решење. Међутим, руски председник Владимир Путин одбацио је предлог и приметио да ће свако примирје бити бесмислено јер не би укључивало радикалне групе као што су ХТШ и ИД.

- Мислим да је турски председник у праву. Било би то добро. Али не могу да говорим за њих, а још више не могу да гарантујем за терористе Ал-Нусре (ХТШ) или ИД да ће престати да пуцају или да ће престати да гађају ракетама - рекао је председник Путин.



Упркос томе што нису успели да постигну договор о питању Идлиба, три лидера су у коначном саопштењу самита нагласила да је раздвајање умерених опозиционих бораца од терориста и заштита цивила неопходан корак за стабилизацију северне сиријске провинције.

- Раздвајање поменутих терористичких организација од оружаних опозиционих фракција које су се придружиле или ће се придружити систему прекида борбе биће од виталне важности како би се избегле жртве међу цивилима - рекли су лидери у завршној фази самита.

Русија, Турска и Иран такође су одбацили било какве покушаје поделе Сирије под изговором борбе против тероризма и обећали да ће подржати мировни процес УН.


- Одлучни смо да наставимо активну сарадњу како би напредовали у политичком процесу у складу са одлукама Сиријске конференције о националном дијалогу у Сочију и Резолуцијом 2254 Савета безбедности - наводи се у саопштењу.

Немогућност страна да се договоре о коначном решењу питања Идлиба може довести до ескалације у северозападној Сирији. Неки извори очекују да ће Сиријска арапска армија (САА) и њени савезници можда започети војну операцију против терористичких група у региону упркос отвореном противљењу Турске.

Руски специјалци разбијају. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА