Најновије

ИРАК ПРЕД НОВИМ ГРАЂАНСКИМ РАТОМ! Немири и хаос на југу земље, Басра у пламену! (ВИДЕО)

Хиљаде ирачких демонстраната напало је ирански конзулат у граду Басра на југу Ирака и том приликом га запалили током демонстрација против корупције и недостатка основних јавних услуга.

Ирачка војска (Фото: Јутјуб)

Министар спољних послова Ирака осудио је напад на ирански конзулат у званичној изјави и позвао ирачку владу да заштити све дипломатске мисије у Басри.

- Циљање дипломатских мисија је неприхватљиво и нарушава интересе Ирака и његових односа са земљама света и није везано за протесте, нити захтеве за услуге и воду - рекао је министар спољних послова. 

Након инцидента, ирачки безбедносни извор рекао је за “Ал-Сумерију” да је у Басри распоређена велика група специјалних јединица како би се спровели закон и ред. Локални извори наводе да је јединица успела да спречи демонстранте да нападну конзулат САД у јужном делу града.


Са друге стране, координациони одбори протеста у Басри најавили су да ће демонстрације бити заустављене за неколико дана како би ирачке снаге безбедности осигурале град.

- Сврха заустављања протеста је да се ирачким безбедносним снагама да време да ухапсе саботере и да помогну у повратку безбедности у покрајини, демонстранти ће се вратити да поново демонстрирају након што се заврши хаос - наводи се у саопштењу. 


Дан раније, бесни протестанти запалили су неколико зграда владе и политичких странака у Басри. Према Министарству здравља Ирака, један демонстрант је изгубио живот, а 35 људи је повређено током демонстрација тог дана. Ирачки парламент би требало да расправља о немирима у Басри 8. септембра. Међутим, посматрачи сумњају да ће парламент успети да реши ову кризу јер већина демонстраната више не верује ирачкој влади.

Самит у Техерану је завршен. Хоће ли бити офанзиве САА? Прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Хаос на улицама Басре

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА