Најновије

ТАРАБИЋИ ЗНАЛИ: Из Србије бежи ко год може!

Пражњење Србије се не само наставља већ и сваком годином појачава, а последњи подаци говоре да је за деценију и по чак 654.000 становника напустило земљу. Међу њима доминирају млади, што додатно даје на драматици и за право онима који верују у Тарабиће и њихову визију да се ближи време када ће сви Срби моћи да стану под једну шљиву.

Радник (Фото: Pixabay. com)

Према истраживањима Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), од 2000. до 2015. године Србију је напустило 654.000 људи, што практично значи да је сваки десети становник спреман да спакује кофере у потрази за бољим животом.

Економски разлози углавном претежу када се анкетирају људи који напуштају земљу. Недостатак посла, неадекватне радне понуде у односу на образовање, али и висок степен корупције и мањак демократије неки су од разлога који људе натерају да направе радикалан рез у свом животу и срећу потраже у другој земљи.

Према поменутом истраживању, Срби највише поверења имају у Немачку, њену привреду и демократски поредак, где је чак 27 одсто економских емиграната, у бројкама је то 179.000, потражило посао и бољу будућност за себе и своју породицу.

Следе Аустрија (105.000) и Швајцарска (68.000), и из ранијих таласа емиграције омиљене дестинације српских грађана...

Истраживање насловљено "Миграције и здравље" указало је и на то да би скоро четвртина грађана (24 одсто) било спремно да се исели када би имало прилику!

Над овим суморним и песимистичним подацима добро би морале да се запитају власти сваке државе.

Не може да буде за утеху ни то што су и друге земље у окружењу такође у истом проблему. У Хрватској, иако је већ пет година чланица ЕУ, талас емиграције такође не јењава. Из ње је у поменутом периоду отишло 865.100. Они углавном егзистенцију желе да обезбеде у Немачкој, Аустралији и Италији.

Истраживањем нису обухваћене Босна и Херцеговина, Црна Гора и самопроглашено Косово, да би слика о пражњењу Балкана била потпунија.

ЕУ не гарантује бољитак

Румунија је најмногољуднија балканска земља, али се такође и интезивно празни. Из ове државе, чланице ЕУ, у првих 15 година 21. века отишло је 2.717.000 људи. Њихов случај је показао да чланство у Унији не подразумева аутоматски бољитак за становништво, нити додатну мотивацију да остану и привређују у својој земљи. Стручњаци упозоравају да Србија не сме да дозволи даљи одлив стручњака и образованијег дела становништва, јер већ сада смо дефицитарни са лекарима, ИТ инжењерима, али и занатлијама.

У светском врху

Емигрирају подједнако и мушкарци и жене. Алармантно је да су углавном млађи људи, односно они који су у напону радног стваралаштва, али и биолошки спремни за стварање породице. Ако се овом суморном приказу додају статистички подаци о негативном природном прираштају, који Србију сврставају на високо осмо место на свету, онда је борба за сваког грађанина, за његов останак у земљи и омогућавање да се оствари као родитељ кључни задатак друштва и државе.

Табела

- 654.000 становника се иселило у периоду 2000-2015.
- 16 одсто исељених има високо образовање
- Немачка и даље најпожељнија дестинација

Прочитајте ОВДЕ зашто је Србија у проблему.

Извор: vesti. online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Зашто млади одлазе у иностранство?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА