Најновије

КАКВО ПОНИЖЕЊЕ ЗА ОБАМУ: Напао Трампа, а овај га...

Бивши амерички председник Барак Обама одржао је говор на Универзитету у Илиноису и ударио оштро по садашњем председнику САД Доналду Трампу.

Трамп (фото: РИА)

Он је ушао у конгресну изборну кампању и позвао студенте да присуствују и учествују новембарским изборима, који су до сада најважнији. Између осталог, председника Доналда Трумпа, описао је као "симптом америчке болести".

Обама који је неке демократе изненадио одлуком да не наступа у јавности након што је Трампу предао дужност, оптужио је републиканце да нису вољни да буду чувари демократије и да представљају претње, пише "Дејли мејл". Он је додао да Американци живе у опасним времена, као и да иако Америка иде напред, доласком Трампа на власт вратила се један корак уназад.

- Требало би да будете забринути у ком правцу идемо. Требало би да и даље желите да видите поштење, пристојност и законитости у нашој влади. То не би требало да буде демократски или републикански - истакао је Обама.

Бивши председник се осврнуо и на недавни твит који је објавио Трамп, а у коме осуђује државног правобранилаца Џеф Сесионса због подигнутих оптужница против двојице републиканаца који су Трампови следбеници.

- Не би требало уопште да причамо о томе да морамо да притискамо ФБИ или генералног тужиоца да би се користили закони и правда за кажњавање наших политичких противника. Или да зовемо генералног тужиоца да заштити наше следбенике од кривичног гоњења. - објаснио је Обама.

Обама истиче и то да "не би требало да буде демократски или републикански када неко напада медије само зато што објављује приче које се њему лично не свиђају".

- Жалио сам се својевремено на "Фокс Њуз", али им никад нисам претио затвором или их називао непријатељима народа - додаје.

Обама је истакао да "Американци морају да се супротставе насилницима, а не да их прате".

- Требало би да се супротставимо дискриминацији и свакако би требало да будемо у стању да јасно и недвосмислено устанемо против нацистичких симпатизера. Колико је тешко рец́и да су нацисти били лоши момци? - запитао се Обама.

Обама је исмејао и Трампа што је преписао заслуге за економски опоравак за који су заслужне мере Обамине администрације. Казао је да Трамп искоришћава неразумевање међу различитим културама и незадовољство економским стањем који су се разбуктали у друштву.

- То није почело са Доналдом Трампом. Он је симптом а не узрок", рекао је Обама и додао да "он само користи огорчења између политичара која не јењавају годинама".

Управо због тога, Обама је позвао студенте да гласају за демократе, чак и ако се не слажу с њима.

- За два месеца имамо прилику - не извесност него прилику да вратимо неки привид разума у нашу политику - казао је у говору.

Он се осврнуо и на чланак упућен Трамповој владавини који је објављен недавно у "Њујорк Тајмсу". Према његовим речима није нормално да неки чланови владе, којима нико не одговара, тајно манипулишу председником и желе захвалност грађана јер су зауставили 10 одсто лудила, након што је подржан са 90 одсто, пише "Дејли мејл".

Обама је искритиковао и изградњу граничног зида рекавши приликом обраћања да "не могу да се поставе зидови око Америке јер они не чувају од тероризма и болести и предлаже да се помогне другим земљама да се развију и боре против тирана".

- На крају крајева претња нашој демократији нису само Доналд Трамп или садашњи састав републиканаца у Конгресу. Највећа претња нашој демократији је индиферентност. Највећа претња нашој демократији је цинизам. Ако сте мислили да избори нису важни надам се да су протекле две године исправиле ваш утисак. Политичка подела, огорчења и параноје на несрећу су се удомиле у Републиканској странци - каже Обама и додаје да је "САД потребна промена".

За крај, Обама је истакао да "он не држи говор као бивши председник, већ као грађанин Сједињених Америчких Држава".

- Морате да гласате. Наша демократија зависи од тога - закључује.

Обе странке позивају своје присталице да изађу на изборе 6. новембра на којима би демократе требало да освоје 23 мандата у Заступничком дому Конгреса и два у Сенату како би остварили већину у оба дома Конгреса и блокирали Трампов политички програм.

Огласио се и Трамп

Председник САД Доналд Трамп изјавио је да је "заспао док је слушао критику свог претходника Барака Обаме", преносе медији.

- Председник Обама се обратио јавности. Искрен да будем, ја сам почео да слушам његов говор, али у међувремену сам заспао - казао је он на митингу у америчком граду Фарго и додао да се "уз Обамин говор јако лепо спава".

ОВДЕ погледајте чиме Руси гађају терористе у Идлиб.

Извор: Daily Mail

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Трам: Шта мене питате за Крим, треба питати Обаму

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА