Најновије

САД НЕ МОЖЕ БЕЗ РУСКОГ УРАНИЈУМА: Ево како је "Росатом" уништио америчку нуклеарну индустрију!

Забринут због глобалног загревања, Бил Гејтс је позвао САД да се више ослони на нуклеарну енергију, вероватно не знајући да је та грана америчке индустрије у протеклих двадесет година потпуно деградирала, пре свега захваљујући руској компанији "Росатом".

Осиромашени уранијум (Фото: Риа)

Милијардер Бил Гејтс је позвао Белу кућу да се посвети развоју нуклеарне енергетике као најбољем средству против глобалног загрејавања. "Нуклеарна технологија је идеална за борбу против промене климе, јер је то једини велики извор енергије који је на располагању 24 сата дневно и не производи гасове", наводи Гејтс у писму које је објавио на својој страници. "Проблеми са савременим реакторима и опасност од несрећа лако се решавају помоћу иновација", преноси РИА Новости речи Гејтса.

Оснивач "Мајкрософта" је уверен да Америка може да постане лидер у тој сфери захваљујући "научницима, инвеститорима и инвестицијском капиталу".

Ситуација, међутим, уопште није толико повољна по Америку како се чини Гејтсу, пише новинар Максим Рупченко на страни РИА Новости. Наиме, америчка нуклеарна индустрија је у протеклих двадесет година крајње деградирала, понајвише захваљујући руској компанији "Росатом".

Све је почело још крајем 1980-их. СССР је тада био водећа земља у погледу технологија обогаћивања уранијума помоћу гасне центрифуге. САД је у те сврхе користила технологију гасне дифузије, која је скупа, а није корисна као центрифуга.

Због тога су Американци одмах по завршетку Хладног рата, у жељи да уштеде што више новца, почели куповати од Русије обогаћени уранијум за своје нуклеарне електране, јер је то било 12 пута јефтиније од властите производње, пише Рупченко.

Резерве совјетског средње обогаћеног уранијума су брзо исцрпљене, али је захваљујући смањењу арсенала нуклеарног оружја остало 500 тона слободног високо обогаћеног уранијума који је извађен из демонтираних бојевих глава. Стручњаци две земље су дошли на идеју да га "разблаже" и од њега направе гориво за америчке нуклеарне електране.

Технологију прилагођавања уранијума развили су стручњаци Уралског електрохемијског комбината. Уговор је потписан 1994., испорука је почела у мају 1995., а последњих 60 тона руског војног уранијума прерађеног у нуклеарно гориво испоручено је Америци 2013. године.

У међувремену је већ склопљен дугорочни уговор према којем Руси и даље обогаћују уранијум за америчке нуклеарне електране. У ту сврху Америка извози у Русију свој природни уранијум. Додуше, амерички закони забрањују директан извоз, али су сами Американци смислили шему по којој се ти закони могу заобићи. Наиме, "Росатом" је уз активну потпору Вашингтона купио канадску компанију Уранијум Ван која извози ову сировину, а извоз природног уранија из САД-а у Канаду је дозвољен. Тако је "Росатом" уједно стекао и неколико рудника уранијума који припадају откупљеној компанији, а налазе се у САД, Аустралији, Канади, Казахстану, Јужноафричкој Републици и Танзанији.

С обзиром на стабилне наруџбине Русија је сачувала и увећала капацитете погона за обогаћивање уранијума, ојачала кадровски потенцијал у овој сфери и осигурала финансирање нових постигнућа у подручју развоја нуклеарне индустрије.

С друге стране, Америка је после 20 година сарадње с Русијом доста заостала у овој сфери. Америчке енергетске компаније јесу уштеделе милијарде долара куповином руског енергетског уранијума, али су с друге стране изгубиле готово све компетенције у овој сфери, сматра новинар.

Доказ је неуспешан покушај фирме Центрус да направи прву америчку фабрику за обогаћивање уранијума помоћу центрифуге. 2016. године је службено објављено да се обустављају сви радови на овом пројекту.

Другим речима, САД и даље обогаћује уранијум по својој старој технологији дифузије. Према оценама Светске нуклеарне асоцијације, Америка заузима пето место у свету по капацитетима обогаћивања уранијума, иза Француске, Кине и конзорцијума Уренцо, док је Русија недодирљива на првом месту, будући да има двоструко више капацитета од Уренца (другог на ранг-листи) и шест пута више од САД.

Американци у потпуности зависе о увозу природног уранијума. Према подацима Економске информацијске агенције САД, њихова налазишта осигуравају само 11% данашњих потреба за овом сировином у индустрији. То значи да Бил Гејтс може само да машта о водећој улози америчке нуклеарне енергетике у свету, закључује Рупченко.

Прочитајте ОВДЕ процену могућег напада на САД употребом руских торпеда "Посејдон".

Извор: hr.rbth. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Комплекс нуклеарне електране Росепрома.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА