Најновије

БИЛО И СМРТИ СМРЗАВАЊЕМ: Хаос широм Србије, снег пада већ 24 сата и још ће! (ВИДЕО)

Због снега који непрестано пада 24 сата отежан је живот у многим деловима Србије, а у појединим општинама проглашена је ванредна ситуација.

Због снежних наноса у неким крајевима села су одсечена од света и без струје већ неколико дана.

У општини Лучани данас је проглашена ванредна ситуација због снега који непрекидно пада 24 сата, а многи регионални путеви су непроходни, пренео је РТС.

Ванредна ситуација уведена је у среду у Новој Вароши, јер је у селима те општине око 5.000 становника одсечено од света због снега који седам дана пада у том крају. 

Снег је достигао на неким местима висину и до једног метра, а најтеже је у Божетићима. 

Председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић рекао је да су путеве до јуче одржавали лаком механизацијом, као и да су увели тешку механизацију како би износили снег из града, а понуђена им је и помоћ државе. 

Неколико села у тој општини је и без струје, а екипе Електродистрибуције су на терену и покушавају да отклоне проблем. 

Снег који у Јагодини и Поморављу пада непрестано пет сати и ношен је ветром ствара хаос на градским улицама, које су пуне воде и неочишћеног расквашеног снега. 

Осим градских аутобуса пуних путника и ђака, на улицама је и много такси возила и путничких аутомобила, посебно у Јагодини, што додатно доприноси хаосу. 

Возач "Брзе поште" из Јагодине рекао је Тањугу да је ситуација због снега тешка и хаотична у целом граду, посебно у периферним улицама. 

Радници Јавног комуналног предузећа "Стандард" чисте ручно, лопатама пешачке прелазе и тротоаре на мостовима, док машине за чишћење снега круже градом и чисте прилазе јавним установама, болницама, школама и административном центру. 

Снабдевање струјом, гасом, топлотном енергијом и водом је уредно, изјавили су данас Тањугу градоначелник Јагодине Ратко Стевановић и председник општине Параћин Саша Пауновић. 

Мештани Бродарева, где су путеви завејани, пронашли су данас око поднева промрзлог мушкарца у снегу, а збринули су га рођаци. 

Мушкарца прекривеног снегом, који је давао знаке живота, око 12 часова приметио је Бајко Гојак, који је рекао да надлежне службе нису биле у могућности да изађу на терен због снега, а да су човека, пре доласка спасилачке екипе, пронашли рођаци. 

Према незваничним информацијама, ради се о И. К. који живи у Закуту, селу изнад Бродарева. 

Путни правци у бродаревском крају завејани су и снега има скоро пола метра. 

Бројна ивањичка села на планинама планина Јавор и Голија остала су одсечена услед обилних снежних падавина које су погодиле овај крај, а најугроженија села су Брусник, Девићи, Остатија, Мочиоци и Кушићи, као и сва села преко 700 метара надморске висине. 

"Мештанима најугроженијих села прошле и ове године поделили смо укупно 50 раоника како би могли лакше да очисте снежне наносе. Ми чистимо колико можемо, а приоритет дајемо путевима којима деца иду у школу и где има корисника хемодијализе", рекао је председник ивањичке општине Зоран Лазовић.

У петак нас очекује облачно време, на северу Војводине суво, у осталим крајевима местимично са снегом, после подне постепени престанак падавина, а током ноћи и делимично разведравање.

Ветар слаб и умерен северозападни. Јутарња температура од -6 до -1, највиша дневна од -2 до 2 степена.

У Београду у петак облачно, ујутру и пре подне повремено са слабим снегом, током ноци делимично разведравање. Ветар слаб и умерен северозападни.

Јутарња температура око -3, највиша дневна око -1 степен.

У суботу јутро хладно, у већини места са умереним мразем, у нижим пределима и магловито.

Током дана мало и умерено облачно и суво, само је на северу уз нешто више облачности понегде могуће провејавање слабог снега.

Од недеље умерено до потпуно облачно и мало топлије, повремено са слабим 
мешовитим падавинама (кишом и снегом).

Дневна температура у границама просека за другу декаду јануара.

Висина снега је у појединим крајевима и до два метра. 

Критично је и у Пријепољу, где на вишим котама има и до метар снега. 

Таква ситуација је у Горњим Бабинама, где је двадесетак домаћинстава одсечено од света. 

Жена стара 78 година из села Бранчићи код Пријепоља, која је у уторак по подне пронађена мртва у снегу, преминула је од последица смрзавања. 

Она је преминула крај пута у Бранчићима, враћајући се кући од комшија из другог краја овог планинског, раштрканог села. 

Претпоставка је да се старица оклизнула и пала у дубок снег из ког није успела да устане, због чега се и смрзла на јаком мразу. 

Готово на свим путевима на Косову и Метохији саобраћај је отежан због густог снега који пада, а посебно је због дубоког снега и ниских температура тешка ситуација је на ауто-путу Приштина-Урошевац. 

Тешка ситуација у саобраћају траје готово 24 сата. 

Због густог снега који непрестано пада од јуче саобраћај се отежано одвија и у Приштини, а како је најављено, комуналци неће чистити улице све док снег не престане да пада. 

Заменик косовског министра за инфраструктуру Реџеп Кадрију, међутим, за Љами онлајн каже да су сви путеви проходни и да су екипе за чишћење снега целу ноћ биле на терену.

Прочитајте ОВДЕ шта је алармантно а тиче се Србије.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

А овако је у Београду, стање је непромењено иако је снимак стар недељу дана…

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА