Најновије

НИЧЕ НОВА РУСКА БАЗА?! Потписан договор два министарства одбране

Руска војска после операција на Блиском Истоку шири своје присуство на афричком континенту.

Руска војска (Фото: Јутјуб)

Руска војна база може се појавити у Централноафричкој Републици, рекла је министарка одбране те земље Мари Ноел Којара.

Према њеним речима, руски образовни војни центар који се тренутно налази у Беренгу не може се сматрати војном базом, иако су многи већ почели да га доживљавају на тај начин, преносе РИА Новости.

У августу прошле године, Русија и ЦАР потписали су међувладин споразум о војној сарадњи. Након тога, у Беренгу је отворен центар, где руски инструктори обучавају локалне војнике како да рукују оружјем и уче их различитим борбеним техникама.

Шефица Министарства одбране Централноафричке Републике истакла је да нема информација о стварању војне базе, међутим, могућност њеног стварања није искључена у међудржавном споразуму.

Ако председници, као врховни команданти, као лидери две нације, одлуче да распореде базу, онда ће наше земље то урадити, па, и ми, као министри, ћемо то спроводити, сумира Којара.

Почетком децембра 2013. године дошло је до сукоба у ЦАР између милитаната исламистичке групе Селека и хришћанских побуњеника који су им се супротставили. Према подацима УН-а крајем јула, око милион људи је било присиљено да напусти своје домове током сукоба, око шест хиљада људи је погинуло у тој земљи.

У августу прошле године, највеће оружане групе у ЦАР „Антибалака“ и „Селека“ договориле су се да створе Централноафричку унију - заједничку платформу за консултације о деескалацији. Усвојена декларација такође позива власти земље да почну да раде на помирењу уз помоћ Русије, ЕУ и регионалних и међународних организација.

У Централноафричкој републици је 30. јула прошле године погинуло троје руских ратних репортера, који су извештавали из зоне сукоба.

Убијене новинаре је пронашла војска. Возач који је преживео напад рекао је да су новинари разумели говор наоружаних мушкараца који су их потом убили. Према његовим речима, напали су их људи који нису говорили ни француски ни локални језик Санго. Убијени новинари отишли ​​су у Централноафричку Републику како би снимили документарни филм о активностима групе '’Вагнер".

Они су спровели истраживање по инструкцијама “Центра за управљање истраживањима” , чије активности је финансирао бивши шеф Јукоса, Ходорковски, који живи у иностранству. Он је 29. августа преузео део одговорности за смрт људи и сменио шефа центра, а дан касније најавио је затварање пројекта.

Како је руски тенк оборио амерички авион, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Руска војска

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА