Најновије

СЕВЕРНИ ПОЛ КЛИЗИ КА СИБИРУ! Научници се хватају за главе! Издато хитно упозорење! (ФОТО/ВИДЕО)

Магнетно поље Земље, основа за модерне глобалне навигационе системе пролази кроз стање нереда, гурајући Северни пол од Канаде према Сибиру, и нико није сигуран зашто се ово дешава.

Земља (Фото: Јутјуб)

Северни пол клизи из правца Канаде према Сибиру и креће се необично великом брзином од око 50 км годишње, објавио је Дејли мејл.

Због новонастале ситуације и “неуобичајено” брзог кретања, научници морају да издају хитне допуне мапа које користе електронски навигациони системи. Најгоре у свему је што се не зна шта узрокује да се магнетно поље сада креће тако брзо.

Магнетно поље мења се када растопљени метали окружују чврсто језгро земље и стварају струје и одговарајуће магнетно поље. Као резултат тога, магнетни полови имају тенденцију да се мало померају.

Северни магнетни пол прошао је прошле године Међународну датумску границу (замишљена линија на Земљи, супротно од Гриничког меридијана која мења датум када се пређе), брзином од 55 км годишње, што је више од три пута брже него што се кретао пре средине 1990-их. Сада се налази на источној хемисфери и одваја се од Канаде и приближава се Сибиру. Научници сматрају да би млаз течног гвожђа испод Канаде могао да буде одговоран за кретање полова, слабљење магнетног поља испод, омогућавајући Сибиру да се подвуче испод пола.

- Положај северног магнетног пола изгледа да је одређен са два велика магнетна поља, једног испод Канаде и једног испод Сибира - рекао је Фил Ливермур са универзитета у Лидсу.

- Сибирски део побеђује у такмичењу - додао је он.

Светски магнетни модел (велика просторна слика Земљиног магнетног поља) се ажурира у петогодишњим интервалима како би се обезбедило да модерна навигација прати промене у магнетном пољу Земље. Требало је да се поново конфигурише следеће 2020. године, али је до 2018. године било потребно хитније ажурирање. Научници би требало да објаве најновију верзију наредне недеље, а тим се нада да ће овај модел трајати до 2020. године.

Амери шпијунирали Совјете, а онда налетели на нешто потпуно неочекивано. Погледајте ОВДЕ.

Извор: RT, Daily Mail, Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Научници помно прате дешавања у вези са северним магнетним пољем Земље

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА