Најновије

ДА ЛИ ЋЕ МЕРКЕЛОВА ОДЛОЖИТИ ПЕНЗИЈУ? Партија није нашла достојног наследника

Иако је немачка канцеларка Ангела Меркел одавно најавила да планира да се пензионише по истеку мандата 2021. године, многи се питају да ли ће и након тога водити земљу имајући у виду одличан рејтинг током пандемије корона вируса, као и свађе унутар странке, пише Дојче веле.

Ангела Меркел (Фото: ria.ru)

Како оцењује, ако се код Меркел понекад раније могао приметити умор од високе политике, од тога није било ни трага током пандемије корона вируса.

"Последњи наступ у Бундестагу сведочи о томе. У званичном протоколу је записано колико је аплауза добила не само од Демохришћана, већ и од посланика Социјалдемократа, чак и опозиционих Либерала, Зелених па и Левице", указује DW.

Како наводи, Меркел је кризна менаџерка током вероватно највеће кризе која је задесила Немачку последњих деценија.

"У Немачкој и иностранству махом жање похвале, у ванредним околностима се залаже за вредности ЕУ", наводи DW.

Указује и да је министар унутрашњих послова Хорст Зехофер, бивши баварски премијер, који је увек имао амбивалентан однос према канцеларки, рекао почетком маја да "не може порећи како је у последње време више пута чуо замисао" да Меркел и на следећим парламентарним изборима 2021. буде демохришћанска кандидаткиња за канцеларку.

"Кухиња гласина је прокључала. Поготово јер канцеларкин ЦДУ има великих мука да пронађе ново руководство и кандидата, а да се то не претвори у копање унутарстраначких ровова", наводи DW.

Како истиче, појачала се и подршка грађана демохришћанима пошто су махом задовољни како власт реагује у време корона вируса. Према последњим анкетама, Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) има подршку између 38 и 39 одсто грађана, што је чак 15 одсто више него пре кризе.

Меркел је, међутим, најавила да се повлачи у октобру 2018. године, после очајних изборних резултата на покрајинским изборима у Баварској и Хесену, за које су многи њу окривили.

Она је тада рекла да ће водити Владу до краја мандата 2021. и да се више неће кандидовати.

DW наводи да су посланици демохришћана пуни речи хвале за канцеларку, али да избегавају да изјавама распале гласине, према којима би канцеларка ипак могла да се предомисли.

"Канцеларка у међународној и домаћој јавности има изванредан углед. Међу политичарима, доносиоцима одлука, људима", рекао је посланик Марко Вандервиц за DW.

Његов колега из посланичког клуба ЦДУ Хериберт Хирте, ипак, не верује да Меркел може да се предомисли.

"Донела је одлуку. Њена је снага да се држи одлука донетих после пажљивог вагања, да их се држи чак и када наиђу бочни ветрови", поручио је он.

Јосиповић изјавио да хрватска влада помоћу Блајбурга рехабилитује усташтво! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА