Најновије

СРБИЈА ПОДНЕЛА КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ: Хрватски министар одбране одговоран за смрт стотина Срба

Тужилаштву за ратне злочине Србије поднесена је кривична пријава против хрватског министра одбране Дамира Крстичевића и више особа због сумње да су 12. и 13. септембра 1995. године у месту Бравнице код Јајца убили 81 српског цивила, од којих осморо деце.

Дамир Крстичевић (Фото: Министарство одбране Републике Хрватске)

Ово је само један од ратних злочина почињених у зони одговорности Крстичевића, који је командовао 1995. године Четвртом гардијском бригадом ХВ.

МУП Републике Српске је још 2005. године доставио Тужилаштву БиХ Извештај о откривању кривичног дела и извршиоца кривичног дела "Ратни злочин против цивилног становништва" за четири лица и више непознатих припадника Четврте гардијске бригаде Војске Републике Хрватске.

Извештај се односи на кривично дело извршено 13. септембра 1995. године у месту Бравнице, у општини Јајце, а допуњен је 2007. године. У документу су наводи да је Четврта бригада Хрватске војске зашла дубоко у територију суседне БиХ и да су њени припадници учествовали у акцијама "Маестрал" и "Јужни потез", које су биле наставак "Олује", а које су спроведене на подручју Дрвара, Шипова, Петровца, Мркоњић Града, Бихаћа, Јајца и других општина у септембру и октобру 1995. године.

МУП Српске је у извештају упућеном Тужилаштву БиХ као осумњичене за ратне злочине над Србима са овог подручја, где је убијено више од 1.000 Срба, навео Тихомира Блашкића, Станка Сопту, Дамира Крстичевића и Марија Петровића, команданте ХВ и ХВО, као и више Н.Н. припадника Четврте гардијске бригаде ХВ и Друге гардијске бригаде ХВО.

Симо Тушевљак, инспектор Управе МУП РС за сузбијање тероризма, екстремизма и истраге ратних злочина и кривичних дела по међународном хуманитарном праву, каже, за "Новости", да од 2007. године предмет против Крстичевића и осталих стоји у Тужилаштву БиХ и да ништа по том питању није урађено.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, каже, за "Новости", да је Тужилаштво БиХ 2016. године затражило од Центра доказну документацију у случају злочина у акцијама "Јужни потез" и "Маестрал", где је, између осталих, командну одговорност имао и Дамир Крстичевић.

- Ми смо доставили више од 1.500 докумената - истиче Којић.

Он каже да се овде ради о типичној командној одговорности.

Неђо Митровић, председник Реубличке организације породица погинулих и несталих цивила и војника, каже, за "Новости", да породице убијених Срба очекују од Крстичевића да каже где су гробнице са телима више од 80 убијених Срба, који ни до дана данашњег нису пронађена, а људи су побијени у зони његове командне одговорности.

Вучић: Надам се да ће правда победити

Ми гонимо Србе који су починиоци злочина, али такође и гонимо и знамо да постоје многи који нису одговарали а починили су најгоре злочине против српског народа - изјавио је председник Александар Вучић.

Одговарајући на питање поводом подношења кривичне пријаве против хрватског министра одбране Дамира Крстичевића због ратног злочина над Србима, и да ли ће жртве добити правду, Вучић је рекао:

- Надам се да ће правда бити задовољена. Прескочићу део шта о томе мислим.

Он је истакао да се зна да постоје многи који нису одговарали а починили су злочине против српског народа, било на територији КиМ, РС, некадашње Српске Крајине....

- Али, просто, они су само жртве, а зна се ко је био агресор - Србија - подсетио је Вучић како се према томе други односе.

Београдски адвокат Душан Братић, који је Тужилашту за ратне злочине Србије поднео кривичну пријаву против хрватског министра одбране, изјавио је да Крстичевић може и у Србији да одговара за ратни злочин. Братић подсећа на одредбе Закона о организацији и надлежности државних органа за процесуирање ратних злочина из 2003. Те одредбе су у складу са Кривичним закоником Србије, који познаје принцип универзалне надлежности, односно јурисдикције, као принцип међународног права.

Шта Шиптари спремају Србији, а горе је од такси, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Крстичевић у рату

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА