Најновије

КОНТИНУИТЕТ ВЕЛИКОСРПСКЕ ПОЛИТИКЕ У ХРВАТСКОЈ? Градоначелник Вуковара меша политику и спорт

Вуковарски градоначелник Иван Пенава тврди да постоји континуитет великосрпске политике у Хрватској, те да је Вуковар "епицентар континуиране великосрпске пузајуће агресије".

Србија и Хрватска (Илустрација: Pixabay/Правда)

Иван Пенава је то рекао на конференцији за новинаре, а као доказ за ту тврдњу навео је подршку коју је председник Српског народног већа и посланик Сабора Милорад Пуповац дао ухапшенима за ратни злочин у Трпињи код Вуковара, преноси Хина.

"Шта рећи када та иста особа 2016. по пуноснажној пресуди посети лично у затвору ратне злочинце са укупно 138 година затворске казне", рекао је Пенава и додао да то "не може да буде случајност".

Додао је и да у Хрватској постоје групе које не желе респектабилну Хрватску и да се служе "лажима, ширењем песимизма и дефетизма, преувеличавањем и застрашивањем".

Како је рекао, та политика има свој легалитет у Хрватској, а да је, с обзиром на мали број гласача, питање да ли има и легитимитет.

"Милорад Пуповац је у 12. изборној јединици, од готово 139.000 бирача добио 16.166 гласова, а врло слично на локалном нивоу у Вуковару Срђан Милаковић, од могућих 8.697 бирача добио је само 794 гласова", рекао је Пенава и запитао с којим правом се "било ко од њих позива да представља српску заједницу".

Пенава је Пуповцу замерио и што се 17. новембра, када је посетио Вуковар, није поклонио само жртвама великосрпске агресије на град, што, како каже сматра чистом провокацијом.

Он је на конференцији новинарима показао и слајд са фотографијом снимљеном у вуковарском Боровом насељу, на којој се види у снегу написано "четири с" и кратки видео са финалне утакмице фудбалског клуба Вуковар, одржане прошле године, а на којој се види како извођење хрватске химне ученици Средње техничке школе Вуковар, који наставу похађају на српском језику, прате седећи на трибини.

Истовремено, подсетио је да је доста Вуковараца српске националности бранило Вуковар 1991. и додао да би примере "како конзумирати последице мирне реинтеграције хрватског Подунавља" требало сагледати кроз успехе спортиста, припадника српске националне мањине, а које су постигли под хрватском заставом. 

Како шиптарски терориста излази пред суд, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Веселин Шљиванчанин: Истина о Вуковару

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА