Најновије

Сазнајте невероватне чињенице о античкој Србији (ВИДЕО)

Александар Шаргић, уредник и аутор на ЈуТјуб каналу Србија Глобал био је гост канала "HelmCast" и Миодрага Милановић, познатог српског историчара и припадника аутохтонистичке школе српске историографије.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Шаргић је привукао пажњу гледалишта својим емисијама о српској прошлости у давним временима где су теме другачије медијски обрађене, како сам Александар каже, путовао је у средиште српства настојећи да објасни неке проблеме везане за српску националну историју.

У разговору са водитељем Миодрагом Милановићем поменуто је низ занимљивих чињеница везаних за античку Србију. Тако ће гледалиште сазнати о генетским истраживањима на Макс Планк универзитету везаних за становништво Лепенског вира и Винче и недоумицама да ли то становништво, и у којој мери, повезано са данашњим Србима.

Убедљиво најгледанија емисија на Србија Глобалу била је о Србима и Илирима, Шаргић открива како је она настала, упознајући нас са његовим истраживањима као и са начинима како су настајале емисије које су у центру пажње имале настанак писма код Срба, о Стројимировом печату, Ћирилу и Методију.

Гост “HelmCast” се такође широко осврнуо на материјалне доказе (археолошке и етнолошке) као и вечну дискусију између присталица тзв. Бечко-берлинске школе и аутохтониста.

Важан део интервјуа везан је за Србе из Мале Азије и епископално средиште у граду Гордосервону (градина Срба). Занимљив је и Шаргићев осврт на проблеме везане око потраге за Тројом, питања у вези порекла Дачана, Трачана, Трибала те потребом да неки трагачи посегну за епском фантастиком објашњавајући порекло Срба.

Kњигу “Тврђава на Бановом Брду капија Троје” истраживача Илије Огорелице можете наручити ОВДЕ. Oстале књиге из Правдине интернет продавнице можете погледати и наручити ОВДЕ.

Koja су два народа генетски најсличнији Србима сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда/HelmCast

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА