Најновије

ГЕОПОЛИТИЧКИ ЕКСПЕРТ: Рушење руског гасовода било би европско економско самоубиство!

Покушаји Вашингтона да притисцима на компаније зауставе пројекат гасовода "Северни ток 2" дефинитивно ће се срушити.

Илустрација (Фото: Риа)

Ово за РТ коментарише геополитички експерт др. Пјер-Емануел Томан, указујући колико је за Европску унију значајно снабдевање руским природним гасом.

"Што више САД врше притисак на Европљане, то постоји већи ризик да се Европљани покушају одвојити од САД, а потом направе бољи договор с Русијом", за РТ анализира Томан, који је на челу геополитичког истраживања "Еуроконтинента". 

"Не можемо зауставити увоз руског гаса, јер то би било економско самоубиство. И Американци имају ограничен капацитета притиска", нагласио је овај аналитичар. 

Коментар је уследио када је амерички амбасадор у Немачкој Ричард Гренел послао писма упозорења немачким компанијама. Он их је подсетио да су могуће санкције за учествовање у изградњи гасовода "Северни ток 2". 

Пошто су ово медији објавили, америчка амбасада је појаснила да та писма нису претња, већ изјава америчке политике. 

Међутим, појашњење није спречило бројне немачке политичаре да искале свој бес. 

„Питање европске енергетске политике мора бити одлучено у Европи, а не у САД“, рекао је немачки министар спољних послова Хеико Мас. 

"Чини се да амерички амбасадор оставља утисак да је потпредседник Вашингтонског цара", изјавио је високи посланик радикалне левичарске странке Фабио Де Маси, позивајући Белу кућу да укори Гренела. 

"Амерички амбасадор који користи директне претње према немачким компанијама је ново неприхватљиво јачање тона у трансатлантским односима, против чега би Савезна влада требало да протестује", рекао је немачки портпарол за спољну политику странке ЦДУ / ЦСУ Јурген Хардт. 

"Северни ток 2" је заједнички подухват руског Газпрома и пет европских великих енергетских компанија. У овом тренутку завршена је трећина гасовода. 

Цевовод, вредности 9,5 милијарди евра ће, како се предвиђа, удвостручити капацитет руског извоза гаса у Немачку преко Балтичког мора. Прве испоруке би требале да крену крајем ова године.

Прочитајте ОВДЕ од чега Хрвати не одустају.

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Све извеснији „Турски ток“ преко Србије.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА