Најновије

Командант израелске војске признао: Наоружавали смо терористе у Сирији

Одлазећи начелник Генералштаба Израелских одбрамбених снага је обелоданио и потврдио лоше чувану тајну израелске војске, да је снабдевала оружјем сиријске милитанте у борби против владе председника Башара Асада, „ради самоодбране“.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Гади Ајзенкот, који је у последње три године био начелник Генералштаба израелских снага, рекао је за "Сандеј тајмс" у опроштајном интервјуу, да је Израел био директно укључен у сиријски сукоб на страни милитаната у Сирији, нешто што је Тел Авив раније одбијао да призна.

Генерал, који се повлачи из војне службе, рекао је да је Израел снабдевао милитанте на граници лаким оружјем у сврху "самоодбране".

Док су директне везе између сиријских милитаната и израелских команданата званично откривене по први пут, гласине о блиским војним везама између наоружаних милитаната и израелске владе већ годинама круже.

Спољнополитички магазин је у септембру објавио да је Израел снабдевао оружјем и давао новац за најмање 12 милитантних група скривених у јужној Сирији. Како се наводи, тај аранжман је укључивао израелске званичнике који су такође давали месечне накнаде од 75 долара по особи за милитанте, поред средстава које су њихови лидери добили за набавку оружја на црном тржишту.

Заузврат, очекивало се да ће милитанти одвратити Хезболах и снаге које подржава Иран од израелског дела Голанске висоравни.

Ова шема је, како се наводи, била на снази током целе операције "Добри суседи", која је службено почела у јуну 2016. и завршена прошлог новембра. У оквиру овог подухвата, Израел је отворено помагао милитантима, али је тврдио да је помоћ строго хуманитарна. Израел је примао рањене милитанте из Сирије и њихове породице у својим болницама, обезбедио око 1524 тоне хране, 250 тона одеће, 947.520 литара горива, као и огромну количину медицинског материјала.

Међутим, донедавно је Израел непрестано порицао било какво учешће. Извештај "Јерусалем поста" у септембру о изралеским снагама, којим се потврђује да је обезбеђивано наоружање за милитанте у Сирији, одмах је повучен са његове интернет странице. Представници листа су тада за РТ саопштили да су били присиљени да уклоне чланак због цензуре војске, очигледно, "из безбедносних разлога".

У новембру је генерал Гершон Хакохен, бивши високи командант израелске војске, открио да се бивши министар одбране Моше Јалон лично сусрео са групом сиријских милитаната, не наводећи временски период. Јалон је био министар одбране Израела од 2013. до маја 2016. године.

Израелска војска изгледа да је коначно почела да открива обим свог учешћа у сиријском сукобу, претходно обавијеним тајном. У интервјуу за "Њујорк тајмс", Ајзенкот је признао да Израел води велику кампању бомбардовања чији је циљ деградирање иранског војног утицаја у региону. Само 2018. године, Израел је на Сирију испустио 2.000 бомби на наводне циљеве повезане са Ираном. Борбени летови на територију суседне земље постали су "скоро свакодневни" након што је влада Бењамина Нетанијахуа дала зелено светло за проширење операције у јануару 2017. године.

Бранитељ злочинаца ОВК, Џефри Најс уништавао доказе о "Жутој кући"! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дневник из Сирије Мирослава Лазанског

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА