Најновије

КОМЕ СМЕТА ПУТИНОВ ДОЛАЗАК: Може ли Србија са Русијом као Израел са Америком?

Посета руског председника Владимира Путина Србији порука је да Србија може да рачуна на руску помоћ и део је ширег процеса промене односа на глобалном нивоу, и добро је што ће наша земља постати део тог процеса, каже новинар Синиша Љепојевић.  

Владимир Путин (Фото: Јутјуб)

Љепојевић, дугогодишњи дописник агенције Танјуг из Лондона, каже да западним политичарима "није драго" што ће Путин посетити Србију. На ту посету, према његовом мишљењу, треба гледати као на део дугорочног процеса. Сама посета је порука да Русија жели да помогне Србији, односно да Србија може да рачуна на руску помоћ.

- То се овом посетом и показује. На шта Србија може да рачуна? Па, питање је шта Србија жели, јер да би се нешто десило, Србија мора да каже шта је њен интерес да би Русија могла у том смислу да пружи подршку. Ја не знам шта је интерес актуелне власти у Србији, сем тога да им је потребна помоћ. И Русија је ту да пружи ту помоћ - истиче Љепојевић.

С друге стране, додаје он, Русија је кренула на један пут, који је пут политичке будућности света.

- Оно што Русија говори већ годинама и што сада ради, биће реалност у целом свету за врло скоро време. И за Србију, ма колико она била мала, било би врло важно и корисно да се укључи у тај процес политичке будућности света, чији је један од носилаца и Русија - сматра Љепојевић.

Економска рањивост Србије је, према Љепојевићевим речима, простор у коме Србија може да тражи заштиту од Русије, као што је урадила Мађарска.

- У кључном моменту, Русија је помогла Мађарској кроз јефтину енергију. Мађари гас плаћају јефтиније него Немци. Турско искуство је слично. Турска преживљава захваљујући сопственој јефтиној храни и захваљујући јефтиној енергији. У Истанбулу је гас јефтинији од воде - каже новинар.

Уредник портала "Факти" Ђуро Билбија сматра да Путинова посета потенцијално значи доста, посебно у контексту решења косовског проблема за Србију. Србија, према Билбијином мишљењу, не користи довољно своје ослањање на Русију, као што то ради Белорусија. Према његовим речима, Србија би са Русијом требало да изгради однос сличан оном који Израел има са Америком.

Прочитајте ОВДЕ које то уговоре доноси Путин.

Извор: rs. sputniknews

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић за Прву: Путин је рекао да је за Русију Србија најважнија земља у Европи.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА