Најновије

ЛАВРОВ: Јужни Курили су територија Русије и о томе се не може преговарати! (МАПА)

У Москви су о закључивању међудржавног мировног споразума разговарали шефови дипломатија Русије и јапана – Сергеј Лавров и Таро Коно.

Сергеј Лавров (Фото: Риа)

Ови преговори дуго одлагани и дуго припремали, али су показали да се позиције две земље и даље „суштински разилазе“.

Лавров је свом колеги из Токија ставио до знања да Москва нема намеру да преговара о суверенитету Русије над јужним курилским острвима.

Ово је био хладан туш у хладној зимској Москви. Утолико непријатнији за Коноа што су званичници његове земље почетком јануара оптимистично изјављивали да ће бар два најужнија острва (Шикотан и Хабомаи) ући у састав њихове државне територије.

Договор о активирању преговора о мировном споразуму постигли су у новембру 2018-те Владимир Путин и јапански премијер Шинзо Абе.

Фактички, Лавров је Коноу само потврдио стару позицију Москве да резуклтати Другог светског рата и суверенитет Русије над јужним Курилима уопште не може бити ни тема разговора.

Мапа, фото: принтскрин

Токио је своја очекивања заснивао и заснива и данас на тексту заједничке декларације из 1956-те којом се влада СССР сагласила да Јапану препусти острво Шикотан и нека од малих ненастањених острва око њега.

Апетит` Токија је знатно већи јер већ деценијама тражи и острва Итуруп и Кунашир која се у декларацији из 1956-те и не помињу.

Коно и његови сарадници нису добро поднели Лавровљеве речи.

Јапански министар је избегао да се заједно са лавровом појави пред новинарима. Уместо тога одржао је брифинг затвореног типа за јапанске новинаре, а његов портпарол – за руске и западне.

Лавров се пред камерама појавио сам и одмах нагласио да је за Москву први услов за даље преговоре о мировном споразуму да званични Токио званично призна резултате Другог светског рата.

Посебно је нагласио: „Указали смо нашим пријатељима из Јапана да се о суверенитету над острвима не може расправљати. Јдер, то је територија Руске Федерације“.

Прочитајте ОВДЕ како је то Трамп спустио лопту.

Извор: fakti. org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Спор око Курилских острва траје већ дуго.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА