Најновије

ЏИХАДИСТИЧКА КОАЛИЦИЈА ИДЛИБА СКОВАЛА НАЈКРВАВИЈИ ПЛАН ДО САДА! Спремају најсмртоноснији напад икада, ево где и како (ВИДЕО)

Милитанти спремају нови хемијски напад на подручје Марaт ал-Нумана у покрајини Идлиб, јавила је новинска агенција Интерфакс. Према извору, милитанти складиште отровне хемикалије у неколико складишта у покрајини Идлиб и удаљеном северном делу провинције Латакија.

Хаџат Тахрир ал Шам (Фото: Southfront)

Извор је нагласио да се Ајнад ал-Кавказ, Џаиш ал-Иза и Туркестанска исламска партија, које су све повезане са Хаџат Тахрир ал-Шамом, спремају за серију синхронизованих хемијских напада у провинцијама Латакија, Идлиб, Алепо и Хама. Према извештају, милитанти ће користити лансере ракета и минобацаче као и беспилотне летелице наоружане отровним материјама. У истом извештају се наводи да су милитанти отпремили 500 литара хемикалија у подручја Абу Духура и Хелфаје у зони деескалације Идлиба.

Извор је додао да је у децембру 2018. године око 30 милитаната допутовало у подручје Ариха у провинцији Идлиб како би направили гранате напуњене отровним хемикалијама. Ови милитанти добијају помоћ од страних обавештајних агенција. Исти милитанти су задужени за вршење хемијских напада на цивиле. Ови унапред планирани инциденти ће се потом користити за оптуживање сиријске војске да напада цивиле хемијским оружјем.

Амерички војни конвој који се састоји од око 100 возила ушао је у Сирију из ирачке Курдистанске регије, известила је про-опозициона Сиријска опсерваторија за људска права (СОХР). Према извештају, колона је укључивала вишенаменска возила и логистичку опрему за америчке коалиционе базе у региону источног Еуфрата.

Овај развој догађаја долази усред све веће несигурности око повлачења америчких снага из Сирије. Уствари, континуирано снабдевање војном опремом коалиционих база под вођством САД и курдских наоружаних група у североисточној Сирији потврђује да се повлачење неће догодити у скоријој будућности. У међувремену, САД и Турска преговарају о стварању сигурне зоне од 32 км у северној Сирији. Према извештајима, ова зона би могла постати део америчко-турског споразума како би се спречио напад Анкаре на курдске групе које подржавају САД.

Погледајте ОВДЕ језиви снимак терористичког напада у сиријском граду Манбиџу.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

У току је велика експанзија џихадиста Хаџат Тахрир ал Шама у Идлибу

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА